У Греції після масштабних лісових пожеж створили міністерство з питань кліматичної кризи

7 вересня 2021 року
Відкритий ліс

Уряд Греції в понеділок, 6 вересня, оголосив про призначення очільника новоствореного міністерства — з питань кліматичної кризи та цивільного захисту. Його очолив 63-річний Христос Стиліанідіс, колишній комісар Європейської комісії від Кіпру.

Як повідомляє Ekathimerini, про це на брифінгу оголосив речник уряду Греції Янніс Ойконому.

Заступником Стиліанідіса стане Евангелос Турнас — колишній командувач військово-повітряних сил Греції. В уряді раніше говорили, що призначені на посади люди «відповідають політичним та операційним критеріям».

Міністерство з питань кліматичної кризи та цивільного захисту Греції утворили після критики дій уряду з попередження та подолання лісових пожеж у країні. Вони найбільше вразили острів Евія, на якому вигоріли понад тисяча квадратних кілометрів лісу.

Пожежі в Греції вирували з кінця липня й були приборкані лише в середині серпня. За даними грецької влади, всього вигоріли понад 400 тисяч гектарів. Цьогорічні пожежі були найбільш масштабними з 2007 року.

Влада Греції частково визнала власні помилки й оголосила про низку урядових перестановок, а також розширення штату пожежників і збільшення фінансування для рятувальних служб. Але також там звинуватили в пожежах наслідки зміни клімату.

Спершу передбачалося створення ще й окремого міністерства з питань цивільного захисту. Але його ймовірний очільник — колишній міністр оборони Евангелос Апостолакіс — відмовився вступати на посаду через політичні розбіжності.

Після призначення на посаду міністра Христос Стиліанідіс заявив, що планує посилити зусилля з підготовки до стихійний лих та їх попередження. «Наслідки зміни клімату взяли гору над нами, тож ми повинні невідкладно почати втілювати значні зміни», — заявив він.

Стиліанідіс із 2006 по 2013 рік був членом парламенту Кіпру, потім був обраний до Європейського парламенту і зрештою призначений єврокомісаром з питань гуманітарної допомоги та управління в кризових ситуаціях, де пропрацював до 2019-го.

У Стиліанідіса є лише громадянство Кіпру. Щоб він мав змогу працювати в грецькому уряді, влада надасть йому почесне громадянство. Офіційно посадовця призначать на посаду в п’ятницю, 10 вересня.

 

Джерело: Відкритий ліс. https://www.openforest.org.ua/178227/

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook