Міністерство юстиції нагадало про покарання за лісові пожежі

17 серпня 2021 року
Відкритий ліс

Масштабні лісові пожежі – часте явище по всьому світу. Нещодавно від цього явища постраждали курортні країни. Україну стороною вони теж, на жаль, не обійшли.

Прес-служба Міністерства юстиції України нагадує про те, що заборонено робити в пожежонебезпечний період і яким може бути покарання.

Пожежонебезпечний період триває з моменту сходу снігового покриву навесні до настання стійкої вологої осінньої погоди або утворення снігового покриву. У цей час громадянам, підприємствам, установам та організаціям забороняється:

  • розводити багаття в лісі;
  • заїжджати на території лісового фонду на транспортних засобах та інших механізмах, за винятком тих, які використовуються для лісогосподарської мети;
  • курити, кидати в лісі, на сільськогосподарських угіддях, торфовищах непогашені сірники, недопалки;
  • випалювати траву та інші рослинні залишки на землях лісового фонду та сільськогосподарського призначення, а також на інших земельних ділянках, що безпосередньо примикають до лісу і до сільськогосподарських угідь;
  • залишати під час будівництва доріг, газопроводів, мереж електропередач, зв’язку, інших комунікацій та об’єктів деревні залишки та горючі матеріали;
  • звалювати в купу і спалювати в лісових насадженнях сміття, будівельні залишки, побутові та пальне відходи тощо;
  • відвідувати хвойні насадження при підвищеному класі пожежної небезпеки – надзвичайна небезпека.

Що вас чекає за порушення?

1. Якщо ви порушили вимоги пожежної безпеки в лісах, то на вас чекає штраф від 90 до 270 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян: від 1530 до 4590 грн. Якщо ви – посадова особа, то вас чекає штраф від 270 до 900 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян: від 4590 до 15300 грн.

2. Якщо ви знищили або завдали значної шкоди лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушень вимог пожежної безпеки, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі, то до вас можуть застосувати адміністративні стягнення у вигляді штрафу від 270 до 900 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Якщо ви – посадова особа, то від 630 до 1800 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – від 10710 до 30600 грн.

3. За самовільне випалювання рослинності або її залишків, а саме: стернів, лугів, пасовищ, ділянок зі степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності та її залишків, опалого листя на землях сільськогосподарського призначення тощо, передбачено накладення штрафу від 180 до 360 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 3060 до 6120 грн) та для посадових осіб – від 900 до 1260 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 15300 до 21420 грн).

4. За ті ж дії в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, до вас можуть застосовувати адміністративне стягнення у вигляді штрафу: для громадян – від 360 до 720 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, для посадових осіб – а 1260 до 1800 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

5. До того ж, передбачена кримінальна відповідальність за знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень біля населених пунктів, уздовж залізниць, а також стерні, дикорослих сухих трав, рослинності або їх залишків вогнем або іншим загальнонебезпечним способом. За це вас чекає штраф від 5400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян до 9000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Або обмеження волі на строк від двох до п’яти років, або позбавлення волі на той самий строк. Якщо дії спричинили за собою загибель людей, масову загибель тварин або інші наслідки, вас чекає позбавлення волі на строк від 5 до 10 років.

 

Джерело: Відкритий ліс. https://www.openforest.org.ua/175871/

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook