Такса Кнопка - резидент студентського кампусу

24 серпня 2021 року
     До нас, в редакцію газети «Університетський кур’єр», завітав незвичайний гість – такса Кнопка. Низенька з розумними очима, вушками як листочки, потішна, привітна і ласкава тварина, яка прекрасно розуміє інтонацію і запам’ятовує просто величезну кількість людських слів та дуже любить дітей.

     В університетському містечку НУБіП Кнопка з’явилася за трагічних обставин. А її історія чимось перегукується з історією відомої Хатіко…
     Літо 2014 рік. Іде війна на сході України з російським агресором. 10 серпня того року коротке повідомлення на УТ-1. «У зоні бойових дій під Ілловайськом Донецької області добровольчий батальйон «Донбас» зазнав втрат: три бійці загинули, один – зник безвісти».
     Останній з цієї четвірки – Вадим Антонов на позивний «Літачок». У нього залишилася сім’я і маленька донька Софійка, яка якраз готувалася йти до 1-го класу і не розуміла, чому татко не відповідає на дзвінки. Похід до школи не відбувся: якраз ішли пошуки воїна і захисника.
     Сім’я переживала важкі часи, впоратися з якими допомогли співчуття і допомога оточуючих. Свою підтримку Антоновим надав і ректор університету Станіслав Ніколаєнко. Зараз про це нагадує експозиція в музеї НУБіП.
     На жаль, відшукати героя живим не вдалося: Вадима Антонова нагородили орденом «За відвагу» посмертно. А побратими, військовослужбовці Національної гвардії України, привезли Софійці миле щеня – Кнопку, яке їй дуже сподобалося і допомогло дитині пригасити душевний біль та нервовий стрес. Вони дуже подружилися.

     І ось українська діаспора в США запрошує Софійку з мамою на проживання до Америки. Готували до переїзду і Кнопку: оформили ветеринарний паспорт та електронний чіп. Але перед від’їздом собача захворіло, його прооперували і ветлікарі попередили: переліт може не витримати. Тому Кнопка залишилася у дідуся з бабусею в Києві. Та ось же три роки радіє зустрічі з дітлахами на майданчиках університетського студмістечка і чекає приїзду Софійки.

Ірина Кушніренко
 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook