Євген Шульга: працюючи на благо НУБіП, сприяємо соціально-економічному та науковому розвитку нашої рідної України

26 липня 2021 року

     Відповідно до постанови Верховної Ради України «Про іменні стипендії Верховної Ради України для молодих учених – докторів наук» та подання Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій у 2021 році призначено 30 іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених – докторів наук. Серед лауреатів і наш колега – професор кафедри міжнародного права та порівняльного правознавства Євгеній Шульга, з яким наша розмова.

  • Насамперед, вітаю. Приємно, що молоді науковці юридичного факультету НУБіП отримують такі державні відзнаки, випереджаючи профільні юридичні ЗВО…

— Так, це реально впливає на престиж і статус університету, яким ми пишаємося! Для мене ж особисто це потужний мотивуючий фактор, адже НУБіП став частиною не лише моєї особистої біографії, з якою пов’язані 12 років професійного життя, а й нашої сімейної історії. Саме тут студентами у далеких 70-х роках вже минулого століття познайомилися мої батьки, які завжди дуже цінували здобуту у цих стінах вищу освіту. Випускницею нашого університету є і моя рідна сестра. Тому для мене важливо, щоб наша спільна alma mater процвітала і була відома не лише в Україні, а й за кордоном.

  • І це вам вдається! Над чим працюєте зараз?

— Наразі над питаннями, пов’язаними з правовим забезпеченням енергетичної безпеки України, що є критично важливими для нормального функціонування економіки будь-якої держави. Україна, на жаль, енергетично імпортозалежна країна, що обумовлює необхідність розумного використання енергетичних ресурсів, розвитку альтернативних джерел енергії, запровадження енергоефективних технологій, диверсифікації джерел та постачальників енергії тощо. До того ж ряд вимог щодо імплементації третього енергетичного пакету визначені Угодою про асоціацію з ЄС, і нам важливо якомога вдаліше реалізувати ці положення з урахуванням наявних в Україні природних, політичних та економічних умов. Право виступає регулятором відносин у сфері енергетики, тому від правильної імплементації міжнародно-правових норм у вітчизняне правове поле залежить ефективність механізмів їх реалізації, а отже – і енергетична безпека країни в цілому.
    Ускладнює питання енергетичної безпеки сьогодні завершення будівництва Північного потоку – 2 та Турецького потоку, що вже знизило об’єми транзиту природного газу через територію України. З огляду на це перед політиками постає ряд надзвичайно важливих питань, які потребують першочергового вирішення. А ефективна політика завжди спирається на якісні наукові дослідження, які ми й проводимо. У той же час, розуміємо важливість співпраці з європейськими та американськими колегами у даній галузі та професійного обговорення з ними отриманих результатів. Тож впродовж останніх років вийшли ряд статей у наукових журналах, що індексуються в науково-метричних базах Scopus та Web of Science, підготовані нові проєкти та грантові заявки. Таким чином, працюючи на благо НУБіП, ми сприяємо соціально-економічному та науковому розвитку нашої рідної України.

Розмовляла Ірина Кушніренко
 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook