Успішний захист кандидатської дисертації Сергія Петровича Саяпіна

10 травня 2021 року
6.05.2021 в 10.00 відбувся захист кандидатської дисертації С. П. Саяпіна «РОЗВИТОК СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ДОРАДНИЦТВА НА ОСНОВІ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ» за спеціальністю 08.00.03 «Економіка та управління національним господарством» на засіданні спеціалізованої вченої ради Д26.004.01 у Національному університеті біоресурсів і природокористування України за адресою: 03041, м. Київ, вул. Героїв Оборони, 15, навчальний корпус № 3, кімната 301. Захист відбувся у змішаному режимі з віддаленою присутністю на засіданні приблизно третини членів ради.
Сергій Петрович працював над проблемою розвитку електронного дорадництва з початку 2000-х років. Перша в Україні система була створена ще в 2000 році під назвою AgroUA.net і тривалий проміжок часу була основною системою інформаційного дорадництва в Україні, а Сергій Петрович виконував функції як головного редактора, так і основного виконавця. Накопичений як позитивний, так і негативний досвід в подальшому дозволив реалізувати систему бінарного дорадництва на основі цифрової платформи, що базується на сучасних технологіях та ідеях цифрової економіки. Система включає як елементи соціальної спрямованості (вільний доступ до інформації не конкретизованого характеру), так і монетарні риси: коли професійні дорадники конкретизують стандартні дорадчі послуги з урахуванням особливостей бізнесу окремого клієнта.
Що стосується виступу Сергія Петровича та жвавого його обговорення, то найбільше питань викликала економетрична модель впливу масштабу землекористування на показники ефективності аграрного бізнесу. Використовуючи дану модель Саяпін С.П. переконливо показав, наскільки згубно асиметрія доступу до інноваційної інформації впливає на показники ефективності (врожайність) малого та середнього аграрного бізнесу. Втрати в національному масштабі від невикористання аграрних інновацій оцінюються в 16 млн. тон. зернових або в 69 млрд. грн. в цінах 2018 року. Всі члени вченої ради одноголосно підтримали дослідження Сергія Петровича та побажали йому подальшого наукового зростання та успіхів в просуванні системи бінарного дорадництва.

Асистент І. Костенко 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook