Як розпочати власну справу в Україні?

10 лютого 2021 року

   Починаючи з минулого року, студенти всіх спеціальностей університету мають право на вибір навчальних дисциплін у межах, передбачених навчальним планом, та можуть обрати по дві вибіркові дисципліни з будь-якого напряму. Одна з таких дисциплін - «Започаткування власної справи». 

   У 2 семестрі 2020-2021 навчального року слухачами курсу є понад 100 магістрів, серед яких майбутні агрономи, педагоги, лісівники, фахівці з захисту рослин, екологи, юристи, економісти, фінансисти, обліковці, енергетики, філологи, фахівці з переробки продукції тваринництва, землевпорядники, менеджери, фахівці з комп’ютерних технологій та інші.
   Завданнями дисципліни «Започаткування власної справи» є формування у студентів критичного аналізу власних бізнес-ідей, вміння орієнтуватись в законодавчій базі та обирати організаційно-правову форму ведення бізнесу, що найбільшою мірою відповідає цілям і можливостям ведення бізнесу, також ресурсному потенціалу підприємця. Під час вивчення курсу студенти набувають практичних навичок у питаннях реєстрації ФОП чи юридичної особи, одержують знання з бізнес-планування, формування бізнес-планів, навчаються визначати обсяг стартового капіталу та джерела фінансування власної справи, отримують знання з просування продукції на ринку, особливостей ведення обліку та правових засад оподаткування, ідентифікації ризиків господарської діяльності та їх мінімізації.
   Лектор, декан факультету аграрного менеджменту, доцент кафедри економіки праці та соціального розвитку Остапчук Анатолій Дмитрович розпочав курс «Започаткування власної справи» з ознайомлення студентів із тематикою курсу та можливостями розвитку підприємницьких навичок під час занять. Слухачі курсу зможуть розробити власний бізнес-проєкт, засвоїти основи бухгалтерського і податкового обліку та спробувати зареєструвати власну справу. Протягом семестру заплановані зустрічі з власниками бізнесу, які поділяться практичними навиками з особистого досвіду започаткування власної справи.
 
   Основна частина лекції була побудована на висвітленні ключових понять в підприємницькій діяльності, принципах і видах підприємництва, умовах та можливостях відкриття власної справи, Doing business в Україні, державному регулюванню підприємницької діяльності.
   Як відомо, інтерес до підприємницької діяльності природний і виправданий. І, незважаючи на складнощі перехідного періоду, кризовий стан економіки, саме малий і середній бізнес здатен ефективно розв’язувати найгостріші економічні та соціальні проблеми сьогодення. Ринкова трансформація економіки України передбачає нове розуміння функції підприємництва і підготовки нового покоління підприємців, що знає економіку та менеджмент, орієнтується в економічному та правовому просторі функціонування підприємницьких структур, вміє оцінити ступінь ризику й ухвалювати адекватні управлінські рішення. 
   Україна зайняла 64-сходинку в рейтингу інвестиційної привабливості Doing business-2020, покращивши позицію минулого року на 7 пунктів. У 2019 році Україна займала 71 місце в рейтингу Doing Business. Підвищення рівня інвестиційної привабливості відбулося за рахунок: отримання дозволів на будівництво, підключення до електромереж, реєстрації власності, захисту міноритарних інвесторів, міжнародній торгівлі, отриманню кредитів, забезпеченню виконання контрактів, вирішенню питань неплатоспроможності. Проте, згідно зі звітом ВЕФ Global Risks report 2020 зростуть такі ризики як, економічна конфронтація, внутрішньополітична поляризація (популізм для України), екстремальні погодні явища (спека), знищення природних ресурсних екосистем, кібератаки на сферу інфраструктури.
   
 
   Якими навичками має володіти сучасний підприємець? Всесвітній економічний форум пропонує розглядати 15 навичок майбутнього, якими має володіти активна, прагнуча до змін та розвитку молодь. Саме час прикласти зусиль для їх розвитку.
 
  
   Завершили лекцію активним обговоренням можливостей розвитку власної справи в Україні, а оскільки магістрів цікавив і практичний досвід лектора, Анатолій Дмитрович поділився своїми навиками ведення підприємницької діяльності та участі у розвитку бізнес-проєктів.
   Сподіваємось, що по завершенню курсу «Започаткування власної справи» кількість успішних бізнесменів в аграрному секторі України значно зросте.
 
Гребеннікова Альона,  
доцент кафедри економіки праці
 та соціального розвитку
Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook