НА ПОРЯДКУ ДЕННОМУ ЯКІСТЬ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ

25 січня 2021 року
м. Київ, НУБіП України, Факультет харчових технологій та управління якістю продукції АПК

         Завершення 2020 року стало знаковим для всіх хто переймається, вкладає сили і душу, розробляє технології, вчить молоде покоління, тай просто дотримується здорового харчування. 31 грудня 2020 року було подано, а 4 січня 2021 року зареєстровано проєкт Закону України “Про матеріали і предмети, що контактують з харчовими продуктами” № 4568 від 04.01.2021 р.

Звичайно з позиції здорового харчування склад продукту є важливим. Проте не менш важливим є і його упаковка. Не вдаючись в дискусію склад продукту і упаковка це симбіоз без якого в сучасних умовах виробництва і реалізації продуктів харчування уявити собі корисний/якісний продукт неможливо.

Основні функції упаковки наступні: зберігання товару; створення раціональних одиниць товару для продажу; захист товару при транспортуванні, зберіганні та реалізації; носій інформації про товар та його виробника.

Фото: https://agroportal.ua/ua/multimedia/voskovaya-upakovka-dlya-meda/

(Воскова упаковка для меду)

На сьогодні правове регулювання безпечності матеріалів і предметів призначених для безпосереднього або опосередкованого контакту з харчовими продуктами у процесі їх виробництва, обігу та використання значно розрізнене. Відсутній спеціальний закон і це унеможливлює формування цілісної нормативно-правової бази із зазначеного питання через прийняття відповідних підзаконних нормативно правових актів. У свою чергу це призводить до підвищення ризиків для життя і здоров’я споживачів харчових продуктів.

До основних нормативно-правових актів, які на цей час регламентую частково питання матеріалів і предметів, що контактують з харчовими продуктами можна віднести:

Закон України “Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення”;

Закон України “Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів”;

Закон України “Про дитяче харчування”;

Закон України “Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин”;

Закон України “Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів”;

Закон України “Про захист прав споживачів”;

Закон України “Про рибу, інші водні живі ресурси та харчову продукцію з них”.

Закон України “Про молоко та молочні продукти”;

 

Метою проєкту Закону України “Про матеріали і предмети, що контактують з харчовими продуктами” № 4568 від 04.01.2021 р. є мінімізація завдання шкоди здоров’ю громадян від споживання харчових продуктів через імплементацію в національне законодавство наступних положень актів ЄС:

- Регламенту Комісії (ЄС) 2023/2006 про належну виробничу практику матеріалів та виробів, призначених для контакту з продуктами харчування;

- Регламенту Європейського Парламенту та Ради (ЄС) 1935/2004 від 27 жовтня 2004 р. щодо матеріалів та виробів, що контактують з харчовими продуктами, яким скасовуються Директиви 80/590/ЄЕС та 89/109/ЄЕС;

- Регламенту Комісії (ЄС) 450/2009 від 29 травня 2009 р. щодо активних та “інтелектуальних” матеріалів і предметів, призначених для контакту з харчовими продуктами;

- Регламенту Європейського Парламенту та Ради (ЄС) 282/2008 від 17 березня 2008 р. щодо переробленої пластмаси та виробів, призначених для контакту з харчовими продуктами.

 

Проектом Закону передбачається:

  • приведення термінології у відповідність до законодавства ЄС;
  • визначення повноважень органів влади у сфері виробництва, обігу та використання матеріалів та предметів , що контактують з харчовими продуктами;
  • встановлення загальних та спеціальних вимог до матеріалів, що контактують з харчовими продуктами;
  • запровадження вимог до перероблених пластикових матеріалів та предметів;
  • визначення порядку державної реєстрації об’єктів, що використовуються у виробництві матеріалів та предметів, що контактують з харчовими продуктами;
  • особливості державної реєстрації процесів переробки пластику;
  • вимоги до маркування, декларування відповідності та вимоги до забезпечення простежуваності матеріалів та предметів, що контактують з харчовими продуктами;
  • положення, щодо належної виробничої практики (GMP) при виробництві матеріалів та предметів, що контактують з харчовими продуктами;
  • положення щодо державного контролю та відповідальності операторів ринку.

Враховуючи високі перспективи прийняття зазначеного проєкту Закону суб’єктам господарювання, слід у короткостроковій перспективі розпочати підготовку до впорядкування внутрішніх процедур пов’язаних з виробництвом та використанням матеріалів та предметів, що контактують з харчовими продуктами, відповідно до встановлених проектом Закону вимог.

В той же час, споживачі харчових продуктів мають високі очікування, що положення проєкту після його прийняття дозволять значно зменшити ризики пов’язані споживанням харчових продуктів неналежної якості та таких, що можуть нести загрозу для життя та здоров’я.

Аналіз поданих проектів нормативно-правових актів професорсько-викладацьким складом кафедри стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції Факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК НУБіП України дає можливість завчасно готовити майбутні зміни у навчальних матеріалах та проєктах програм підготовки висококваліфікованих спеціалістів; орієнтувати здобувачів вищої освіти в актуальних питаннях безпечності та якості харчових продуктів сьогодення.

Роман Двикалюк,
аспірант кафедри стандартизації та сертифікації
сільськогосподарської продукції НУБіП України

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook