Роботодавці з DroneUA запросили студентів-землевпорядників на відвідини та провели майстер-клас

27 грудня 2020, 10:37
     Захоплюючий майстер клас та екскурсію провели для студентів-землевпорядників НУБіП України роботодавці і партнери факультету – провідна компанія у сфері безпілотних технологій і робототехніки DronUa. Така зустріч стала можливою завдяки попередньої домовленості декана факультету землевпорядкування Тараса Євсюкова і співзасновника компанії DronUa Валерія Яковенка.

     Тетяна Кондратенко – представник компанії DronUa виступила модератором зустрічі і люб’язно провела екскурсію всіма відділами і лабораторіями компанії. Разом зі студентами 1-3 курсів участь у майстер-класі брав заступник декана факультету Олександр Шевченко.

     На початку візиту Тетяна Кондратенко розповіла допитливим учасникам про розвиток безпілотних технологій і робототехніки у світі та Україні, про необхідність впровадження інноваційних технологій, а також про становлення компанії DroneUA. За її словами, компанія була заснована у 2013 році, коли тема дронів тільки набирала популярності в Україні. Наразі компанія веде свою діяльність у різних сферах – від сільського господарства та енергетики до нафтогазової і видобувної промисловості і, звичайно, з успіхом реалізує проектні рішення в геодезії, картографії та землеустрої. Потому вона детально оповіла про використання спеціалізованих дронів-оприскувачів, актуальність яких в аргосекторі щороку зростає. Адже, ні для кого не секрет, що наша країна є аграрно-індустріальною, а це прямий натяк на те, що аграрії перебувають в активному пошуку ефективних засобів догляду за посівами. І дрони, як ніколи, є чудовим рішенням. За словами експерта, в середньому один дрон-оприскувач може за зміну обробити близько 100 га посівів. А завдяки додатковому обладнанню, такий апарат може летіти на однаковій висоті, навіть попри зміну рельєфу. Більш того, дрон не такий затратний в обслуговуванні і небезпечний як літак, а також він не завдає втрат майбутньому врожаю, що, зазвичай, виникають при обприскуванні самохідними оприскувачами.

     Після цікавої лекції перейшли до практики. Представники компанії DronUa продемонстрували студентам-землевпорядникам численну кількість промислових безпілотних платформ – дронів-обприскувачів, літаків, а також роботизовану ферму, яку наразі компанія активно тестує. Дуже цікаво було побачити окрім безпілотних літаючих апаратів ще й безпілотні підводні апарати, які наразі в Україні тільки-но набирають популярності.
     Також студентам цікаво було поспілкуватися зі співробітниками компанії, які вже не перший рік займаються як зніманням з безпілотників, так і обробкою даних, з перших вуст почути цінну інформацію про особистий досвід. Дізналися вони які програмні продукти використовують в компанії для обробки даних, які головні задачі зазвичай їм ставлять клієнти та як, власне, керувати і вміло застосовувати новітні моделі дронів.

     Однак найбільш запам’яталась кожному учаснику майстер-класу можливість відчути себе оператором безпілотника DJI Phantom 4 RTK та DJI Mavic 2 Enterprise Dual & Smart Controller. Адже, не кожного дня тобі довірять керувати технікою, вартість якої перевищує 200 і навіть 600 тис. грн. І за це, хотілось би окремо подякувати компанії DronUa та особисто Валерію Яковенку, Февзі Аметову, Тетяні Кондратенко та іншим співробітникам компанії, яка сприяє залученню студентів до ознайомлення з новітніми технологіями не лише в теорії, а й на практиці.

     Підсумовуючи, хочеться наголосити на тому, що саме завдяки таким цікавим і незвичайним подіям, ми студенти розширюємо кругозір, маємо змогу зрозуміти універсальність своєї професії та ознайомлюватися з новітніми технологіями, адже прогрес ніколи не стоїть на місці.

Тетяна Мазуріна,
студента 3 курсу факультету землевпорядкування

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook