Фаховий семінар на кафедрі інтегрованого захисту та карантину рослин

17 грудня 2020 року
Факультет захисту рослин, біотехнологій та екології

14 грудня 2020 року на кафедрі інтегрованого захисту та карантину рослин відбувся фаховий семінар для проведення попередньої експертизи дисертації здобувача ступеня доктора філософії Яни Медвідь на тему: «Жуки-сонечка (Coleoptera: Coccinellidae) в агроценозах Правобережного Лісостепу України та їх роль у контролі чисельності фітофагів» за спеціальністю 202 «Захист і карантин рослин».

В семінарі взяли участь Микола Доля, доктор сільськогосподарських наук, професор, завідувач кафедри інтегрованого захисту та карантину рослин (голова фахового семінару); Анатолій Бабич, кандидат сільськогосподарських наук, доцент кафедри інтегрованого захисту та карантину рослин (заступник голови фахового семінару); Ольга Дмитрієва, кандидат біологічних наук, доцент кафедри інтегрованого захисту та карантину рослин (секретар фахового семінару); Валентин Дрозда, доктор сільськогосподарських наук, професор, завідувач відділу екобіомоніторингу та моделювання біологічної безпеки (УЛЯБП АПК) Національного університету біоресурсів і природокористування України (рецензент); Володимир Чайка, доктор сільськогосподарських наук, професор, завідувач кафедри екології агросфери та екологічного контролю (рецензент);  Юлія Коломієць, доктор сільськогосподарських наук, декан факультету захисту рослин, біотехнологій та екології, доцент кафедри екобіотехнології та біорізноманіття; Микола Лісовий, доктор сільсько-господарських наук, професор кафедри екобіотехнології та біорізноманіття; Лариса Крючкова, доктор біологічних наук, професор кафедри фітопатології ім. акад. В.Ф. Пересипкіна; Микола Кирик, доктор біологічних наук, професор, академік НААН України, член спеціалізованої вченої ради Д 26.004.02 НУБіПУ; Ковалишина Ганна Миколаївна, доктор сільськогосподарських наук, директор НДІ рослинництва та ґрунтознавства, професор кафедри генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського; Лариса Пасічник, кандидат сільськогосподарських наук, доцент кафедри ентомології ім. проф. М.П. Дядечка; Валерія Бондар, кандидат сільськогосподарських наук, доцент кафедри загальної екології, радіобіології та безпеки життєдіяльності, заступник декана факультету захисту рослин, біотехнологій та екології.

Погіршення фітосанітарного стану агробіоценозів, обумовлене глобальним потеплінням, зміною зон шкідливості комах-фітофагів, збільшенням генерацій деяких їх видів, зростанням чисельності, вимагає якісної оцінки та визначення закономірностей формування ентомокомплексів агробіоценозів. У зв’язку з цим виникає нагальна потреба моніторингу корисних комах, зокрема кокцинелід, для розробки екологічно зорієнтованих прийомів управління чисельністю популяцій шкідників.

Потужний резерв, котрий стримує ріст чисельності та шкідливості популяцій фітофагів - природні популяції паразитів та хижаків. Їх величезне різноманіття, зокрема у агроценозах - фактор стабілізації фітосанітарного стану. У контексті представленої дисертаційної роботи Яни Медвідь - це комплекс хижаків-кокцинелід. Автором проведений глибокий аналітичний огляд у ретроспективі (понад 60 років), дана критична оцінка першоджерел - фактор, що дозволив автору чітко сформулювати мету та завдання досліджень.

Дисертаційна робота виконана у Національному університеті біоресурсів і природокористування України згідно з науково-дослідними темами: «Адаптація корисних комах в промислових умовах» (номер державної реєстрації 0118U0003805, 2018-2020рр.) та «Розробка натурального захисту деревних рослин від основних видів комах-фітофагів у населених пунктах» (номер державної реєстрації 0114U003560, 2016-2019рр.).

Після заслуховування доповіді Медвідь Я.А. та відповідей на запитання учасників фахового семінару, дисертаційній роботі був наданий ретельний аналіз рецензентами. Ними було відмічено, що наукова новизна роботи Медвідь Я.А. відповідає рангу дисертаційної роботи. Звернута увага на те, що є цілком справедливим акцент на дослідженні особливостей біології трьох домінуючих видів та наведення динаміки інвазійного виду сонечка азійського, зі специфічною екологічною пластичністю та трофічною спеціалізацією, з характерною агресивністю по відношенню до місцевих видів кокцинелід.

Також було відмічена важливість для практики досліджень, що пов’язані з вивченням токсичної дії інсектицидів по відношенню до трьох домінуючих видів кокцинелід та зроблений висновок про відносну безпечність використання препарату Кораген 20, КС. Оригінальна новація, котра захищена патентом України, що стосується термінів розселення імаго сонечка семикрапкового для контролю поширення попелиць в насадженнях калини також привернула увагу рецензентів.

В обговоренні взяли участь доктор с.-г. наук, професор Доля М.М., доктор біол. наук, професор, академік НААН України Кирик М.М., канд.с.-г.наук, доцент Бабич А.Г., канд.біол. наук, доцент Дмитрієва О.Є., канд.с.-г. наук, доцент Чернега Т.О., які відмітили наукову новизну, практичне значення одержаних результатів, особистий внесок здобувача та її публікаційну активність.

 

 

Дисертаційна робота одноголосно була рекомендована до захисту на Спеціалізованій вченій раді для здобуття наукового ступеня доктора філософії — 202 «Захист і карантин рослин».

 

Ольга Дмитрієва 

 секретар фахового семінару

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook