На факультеті землевпорядкування обговорили актуальні питання охорони та управління землями в контексті глобальних і регіональних викликів

30 листопада 2020, 19:06
Міжнародний науково-практичний вебінар «Global and Regional Challenges in Agricultural Land Conservation and Management» (Охорона та управління сільськогосподарськими землями: глобальні та регіональні виклики) відбувся, наприкінці минулого тижня, на базі факультету землевпорядкування НУБіП України.

     Запрошені доповідачі з США (Pennstate University), Німеччини (Christian-Albrecht University of Kiel) та Туреччини (Dicle University) виступили з доповідями щодо головних проблем охорони та управління сільськогосподарськими землями в контексті сучасних викликів та шляхів їхнього подолання. Модератором вебінару був координатор міжнародних програм факультету В'ячеслав Богданець. Проведено його на платформі Cisco Webex Meetings, а запис можна переглянути на каналі YouTube:

     На початку зустрічі, з вітальним словом до учасників звернувся декан факультету землевпорядкування Тарас Євсюков. Зокрема, він зазначив, що у сучасних реаліях питання збереження і відтворення родючості ґрунтів має виняткове значення з позицій продовольчої безпеки, а заходи з охорони земель є важливою складовою національної політики у сфері управління земельними ресурсами.

     Професор Oner Cetin із університету Dicle, Туреччина, понад 7 років співпрацює з НУБіП, його доповідь торкнулася питань деградаційних процесів при зрошенні сільськогосподарських угідь, адже він займається вивченням цих проблем упродовж десятиліть, а ці питання стоять на порядку денному як турецьких, так і українських учених, особливо у контексті глобальних змін клімату та дефіциту водних ресурсів.

   Natalia Bilyera з університету Christian-Albrecht (м. Кіль, Німеччина) присвятила свою доповідь ролі органічного вуглецю ґрунту у сільськогосподарському виробництві, що відіграє важливе значення у забезпеченні сталого сільськогосподарського виробництва. Провідні економічно розвинені країни Західної Європи вже знайшли шляхи вирішення проблем продовольчої безпеки для свого населення, у тому числі завдяки раціональному використанню земель та інноваційним підходам до збереження та відтворення їх продукційних функцій.

     У своєму виступі доцент кафедри геодезії та картографії НУБіП України В'ячеслав Богданець розглянув питання створення і розповсюдження актуальних картографічних даних про стан і властивості ґрунтів та сучасні програми моніторингу цих параметрів як важливого фактору збалансованого сільськогосподарського виробництва та продовольчої безпеки. Визначну роль відіграє в цьому процесі співпраця українських інституцій із міжнародними партнерами у загальноєвропейському масштабі, найперспективніше тут виглядає співпраця за програмою Copernicus Land Monitoring.

     Продовжив вебінар професор університету штату Пенсильванія Richard Stehouwer із доповіддю про виклики продовольчій безпеці людства в умовах зростання населення на планеті, різних підходів до використання земельних ресурсів та посилення антропогенного тиску на навколишнє середовище. Важливу роль у вирішенні проблем, які постають перед нами, відіграє розуміння того, що існує два основні шляхи, що впливають на функціонування ґрунту як складової продукційного процесу у сільськогосподарському виробництві: зміна властивостей ґрунту та зміна підходів до використання земель. Поширення досягнутих знань та створення баз знань у цій сфері дозволить ефективно простояти наростаючим викликам на регіональному та глобальному рівнях.

     Завершенням вебінару стала жвава дискусія та обговорення піднятих проблем охорони та використання земель. Учасники вебінару дійшли згоди у тому, що науково обґрунтовані підходи до вирішення регіональних проблем, зокрема охорони земель сільськогосподарського призначення, боротьба із деградаційними процесами, де значна частка належить водній та вітровій ерозії, засоленню, підтопленню, опустелюванню та забрудненню земель, створення відкритих баз знань із цих питань, впровадження інноваційних підходів у моніторингу стану земель, що використовуються у сільському господарстві, дозволить наблизитися до розв'язання тих загроз, які постають перед нами у зв'язку із глобальними викликами, тому що більшість необхідних засобів для цього знаходяться буквально у нас під ногами.


В'ячеслав Богданець,
координатор міжнародних програм
факультету землевпорядкування

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook