"Філософське осмислення феномену здоров’я: фізичне, духовне, соціальне". Всеукраїнський міжвузівський науково-практичний семінар

20 листопада 2020 року
 

Здоров’я – не все, але все без здоров’я – ніщо
Сократ

   19 листопада 2020 р. викладачі кафедри філософії та міжнародної комунікації гуманітарно-педагогічного факультету провели Всеукраїнський міжвузівський науково-практичний семінар «Філософське осмислення феномену здоров’я: фізичне, духовне, соціальне» в рамках традиційних Сковородинських навчань «Пізнай себе».
   Здоров’я – невід’ємна життєва потреба людини, постійний предмет піклування: його підтримці виділяється значна увага та ресурси. Про здоров’я існує багато досліджень, для кожної людини ця тема зберігає свою актуальність впродовж всього життя. Здоров’я ми перш за все бажаємо один одному, вітаючи з нагоди різних подій. Найпоширеніший тост в усьому світі – за здоров’я. Скільки приказок, прислів’їв, примовок створили люди на цю тему. Багато висловів дійшло до нашого покоління від древніх лікарів філософів, вчених, дослідників, письменників, в яких стверджується верховенство здоров’я над усім іншим у житті. Здавалось, нічого нового філософія вже не скаже з приводу здоров’я. Однак сучасні реалії життя висвітлили тему здоров’я під новим гострим кутом зору.

 

В умовах глобального світу, який потерпає від пандемій, воєн, тероризму, голоду, вичерпання ресурсів, забруднення тощо – тема здоров’я долає виключно антропологічну конотацію, поширюючись на увесь світ. Адже техногенна діяльність людей призвела до стану нездоров’я світу в цілому.

 

    Про ці та інші проблеми здоров’я, а також про те, як їх вирішити, йшла розмова на науково-практичному семінарі, що зібрав на онлайн зустріч близька ста учасників з числа аспірантів та студентів всіх факультетів та інститутів нашого університету, старшокласників з київських шкіл та гімназій. Для участі в семінарі було подано понад 200 тез доповідей! До студентської громади НУБіП України приєднались студенти та аспіранти Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника (м. Івано-Франківськ), Національного педагогічного університету ім. М.П. Драгоманова (м. Київ). Обмеження, накладені на всіх нас реаліями сьогодення, не завадили теплій, дружній бесіді між викладачами та студентами, яка відбувалась дистанційно, однак засвідчила живий молодих науковців до зазначеної проблематики.

 

 

 

   Велика кількість доповідей була присвячена темі щастя людини – як її розумів Григорій Сковорода та як вона звучить сьогодні; темі психічного та психологічного здоров’я, нерозривності тілесного, духовного та соціального аспектів здоров’я, впливові стресів на здоров’я та ризикам діджиталізації. Нам, як викладачам, було приємно, що студенти висловили свою турботу не тільки про своє, але й про наше здоров’я, закликаючи розділяти з ними навантаження теперішнього моменту – вони готові допомагати й відкриті до спілкування. Незважаючи на гостроту проблем, які обговорювались, молоді науковці сміливо пропонували власні рішення кризових ситуацій, демонструючи свою небайдужість, відповідальність та серйозність підходів до розв’язання наболілих питань. Щиро вдячні їм за це!!!

Валентина Культенко,
доцент кафедри філософії та міжнародної комунікації

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook