Студенти 1 курсу факультету ветеринарної медицини на чолі з кураторами відвідали Ботанічний сад НУБіП України

7 жовтня 2020 року

Студенти 1 курсу факультету ветеринарної медицини на чолі з кураторами, доцентом кафедри біохімії і фізіології тварин імені академіка М. Ф. Гулого Ларисою Кладницькою та доцентом кафедри анатомії, гістології та патоморфології тварин імені академіка В.Г. Касьяненка Тетяною Мазуркевич  06 жовтня 2020 р. відвідали Ботанічний сад НУБіП України.
Цікаву екскурсію для студентів провів кандидат біологічних наук, старший науковий співробітник, завідувач лабораторії інтродукції та селекції деревних рослин Ботанічного саду НУБіП України Станіслав Ігорович Слюсар.

Ботанічний сад є окремим підрозділом НУБіП України загальнодержавного значення та за законом України про природно-заповідний фонд України має статус науково-дослідної установи. Треба зазначити, що Ботанічний сад НУБіП України є членом ботанічних садів і дендропарків України.
За останні роки Ботанічний сад НУБіП України кардинально оновлено та реконструйовано. На території понад 50 гектарів виділено окремі ботаніко-географічні зони – Кавказ, Східна Азія та інші з представленням характерної деревної флори. Побудовано японський сад з водоймою, альпійською гіркою, ажурною альтанкою, камінням, де поєднана жива та нежива природа. Особливо актуальними за сучасної епідеміологічної ситуації є два екологічні класи на свіжому повітрі – відкриті аудиторії для проведення практичних, лекційних занять, семінарів, конференцій, які оздоблені столами і лавками для слухачів та кафедрою для лектора. Для екскурсій спеціально прокладений маршрут по акуратно вимощеним і підсипаним доріжкам.

Професійний скульптор Михайло Васильович Павловський прикрасив Ботанічний сад своїми роботами. Він створив скульптури «Скрипаль», «Композиція за мотивами «Лісова пісня», «Мамонт», «Динозаври», «Дикі тварини», «Лісівник з рушницею», «Дівчина з книгою серед магнолій», «Рибалка», які розміщені у різних куточках Ботанічного саду та своєю природністю створюють атмосферу затишку, спокою та натхнення.


Також, прикрашають Ботанічний сад і створюють неповторну атмосферу альтанки, стаціонарні годівниці для диких тварин, вироби з дерева – фігури лісових звірів, літературних персонажів, лавки, декоративні пеньки. Своїм оригінальним рішенням привертає увагу відкрита ділянка з колекцією цінних декоративних форм, струмком та фонтаном навколо лісівниче-просвітницького центру.


У Ботанічному саду представлено колекцію понад 500 таксонів деревних рослин. Серед них найбільші колекції хвойних (ялиць, ялин), листяних рослин (кленів, горіхів та їх гібридів), декоративних кущів, магнолій. З реліктових рослин найбільше запам’яталися студентам Гінко дволопатевий, Тис ягідний, Метасеквоя китайська, Платани, колекція магнолій, Тюльпанне дерево.
Під час екскурсії згадуєш слова великої української письменниці та поетеси Ліни Костенко:
«Буває, часом сліпну від краси.
Спинюсь, не тямлю, що воно за диво, –
Оці степи, це небо, ці ліси,
усе так гарно, чисто, незрадливо,
усе як є – дорога, явори,
усе моє,
все зветься – Україна.
Така краса, висока і нетлінна,
що хоч спинись і з Богом говори».

Студентам дуже сподобалась екскурсія не зважаючи на дощ. Але в природи немає поганої погоди! Усі отримали нові позитивні враження, подихали чистим повітрям, зробили фотографії, які зможуть додати до своєї фільмотеки студентського життя.

Отже, дякуємо шановному Станіславу Ігоровичу Слюсару за цікаву та пізнавальну екскурсію!
Бережімо та цінуємо нашу природу, надбання університету – Ботанічний сад!

Кандидат ветеринарних наук
доцент кафедри біохімії і фізіології тварин
імені академіка М.Ф. Гулого Лариса Кладницька

Кандидат ветеринарних наук
доцент кафедри анатомії, гістології та
патоморфології тварин
імені академіка В.Г. Касьяненка Тетяна Мазуркевич

Кандидат біологічних наук,
старший науковий співробітник,
завідувач лабораторії інтродукції та селекції
деревних рослин Ботанічного саду НУБіП України Станіслав Слюсар

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook