Газета "Вечірній Київ". Столичні вчені відкрили лікувальні властивості бурштину

30 червня 2020 року
    У столиці зареєстрували новий патент – збагачення питної води сполуками органічної природи. Винахідниками є троє київських учених – Лариса Баль-Прилипко, Олег Швець та Іван Грод, – які дослідили лікувальні властивості бурштину.

    Щоб покращити якість питної води, необхідно застосовувати додаткові способи її очистки. Так вважають учені Національного університету біотехнології та природокористування України (НУБіП), які дослідили властивості бурштину спільно з Асоціацією Дієтологів України. На думку дослідників, бурштин є одним із найкращих матеріалів, необхідних для процесу збагачення питної води.

Цінність використання бурштину полягає у збагаченні складу води за рахунок сполук органічної природи – летких ароматичних сполук, терпенів та сесквитерпенів. Бурштин позитивно впливає на здоров`я, сприяє нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту, нирок і печінки. Він також лікує запальні процеси, допомагає при невралгії, пригнічує розвиток пухлин, міом та кісти, – стверджує декан факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК НУБІП, доктор технічних наук, професор Лариса Баль-Прилипко.

Коли ми говоримо про харчування, то спершу потрібно звернути увагу на якість води, яка є найважливішою складовою людського організму. Вона складає приблизно 60 % маси тіла у чоловіків, 55 % – у жінок, 70-80 % – у дітей, близько 45 % – у людей похилого віку. Оскільки наш організм погано утримує вологу, її потрібно постійно поповнювати. За звичайних кліматичних умов жінкам щодоби потрібно 2,7 літра, а чоловікам – 3,7 літра, – продовжує Лариса Баль-Прилипко. За словами професора, лікувальний ефект бурштину будуть активно використовувати у харчових технологіях.

Джерело: vechirniy.kyiv.ua/news/kyivs-ki-ucheni-vidkryly-likuval-ni-vlastyvosti-burshtynu

Валентин Ковальський

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook