Студентка факультету захисту рослин, біотехнологій та екології Єлізавета Махно розповіла про свої успіхи на змаганнях зі стрільби кульової і про тренування на карантині

18 травня 2020 року

 

  • Доброго дня, Єлізавета! Розкажи, будь ласка, про себе, яким спортом ти займаєшся і які маєш досягнення.

     – Доброго дня! Мене звати Махно Єлізавета. Я студентка першого курсу факультету захисту рослин, біотехнологій та екології. Навчаюсь зі спеціальності «Біотехнології та біоінженерія». Кульовою стрільбою з гвинтівки захоплююсь з 13 років, і вже 5-ть – займаюсь професійно. Неодноразово ставала переможцем і призером Всеукраїнських змагань та Відкритих чемпіонатів України зі стрільби кульової, а у 2018 році отримала звання майстра спорту України.

  

  • Можеш більш детально розказати про цей вид спорту. Чим він цікавий?

     – Стрільба кульова є олімпійським видом спорту. Вона буває з пневматичної зброї та з малокаліберної. У першому випадку відстань до мішені 10 метрів, а у другому – 50. Стрільба з пневматичної гвинтівки проводиться тільки з положення стоячи, а от в стрільбі з малокаліберної зброї існує 3 положення – з коліна, лежачи та стоячи. На відміну від інших видів спорту, де спортсмени зустрічаються у поєдинках один з одним, стрілець веде найважчий бій – бій з самим собою. Шлях до успіху у цьому спорті насамперед залежить від вміння психологічно налаштовуватись. Для того щоб зробити правильний, технічний постріл із спортивного пневматичного пістолета потрібно підняти пістолет на 45°, вирівняти приціл, закріпити кисть, вдих, видих, опуститися в район прицілювання і плавно тиснути на спусковий крючок. Крім того, потрібно контролювати дихання, положення тіла, ніг, рук і голови. Також головним фактором є правильна рукоятка під долоню для кожної людини.

  • Чи брала ти участь у змаганнях цього року? Маєш якісь досягнення?

     – Так. Цього сезону я брала участь у Всеукраїнських змаганнях «Поліське полювання – Золота куля», що проходили у місті Чернігові з 11 по 13 травня 2019 року, де посіла друге місце у вправі ГП – 6. Потім перше командне місце у вправі ГП-6 на Відкритому літньому чемпіонаті України серед спортсменів 2001 р. н. та молодших. Останні змагання, в яких я брала участь у 2020 році – це був Командний чемпіонат України з пневматичної зброї серед спортсменів 2002 р. н. та молодших, що відбувся з 5-го по 9-те лютого у місті Львові, де я посіла 3 місце у вправі ГП-мікст.

  • Як проходять твої тренування в період карантину?

     – Незважаючи на важкі карантинні умови, спортсмени все одно продовжують тренуватися, готуючись до майбутніх змагань та підтримуючи свою спортивну форму. Займаюсь фізичними вправами кожного дня: спочатку роблю розминку, потім тренуюсь у повному екіпіруванні з гвинтівкою. Дуже мені допомагають дистанційні тренування з фізичного виховання. Разом з одногрупниками виконую вправи на тренування м'язів рук, ніг, пресу, адже з групою займатися веселіше.

 

  • Дякую за змістовну розповідь. Бажаю тобі і надалі успіху у змаганнях!

     – Дякую.

Олена Хотенцева,
старший викладач кафедри фізичного виховання

 
 
Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook