Чи впливають пожежі на території та поблизу зони Відчуження Чорнобильської АЕС на рівень радіаційного фону в м. Києві?

18 квітня 2020 року
НУБіП України

Сьогодні чи не щодня в мережі інтернет та засобах масової інформації з’являються повідомлення про пожежі в зоні Відчуження і поблизу неї та про небезпеку підвищення радіаційного фону в місті Києві. Працівники кафедри вирішили перевірити дану інформацію та провести вимірювання потужності  еквівалентної дози зовнішнього фотонного випромінювання за допомогою радіометра-дозиметра СТОРА-ТУ РКС-01 (детальніше за посиланням – http://ecotest.ua/products/stora-tu-radiometr-dozymetr-hamma-beta-vyprominyuvannya/).

Вимірювання були проведені 14 квітня в 9-ти точках на території та поблизу 12 корпусу НУБіП України. Також в рамках вивчення дисципліни радіобіологія та радіоекологія студентами 3 курсу спеціальності «Біотехнологія та біоінженерія» були проведені аналогічні вимірювання 3 та 12 лютого при виконанні лабораторної роботи під керівництвом старшого викладача кафедри Володимира Іллєнка. Для формування висновків було порівняні результати вимірювання до та після початку пожеж. Результати вимірювань розміщено у вигляді таблиці та для наглядності нанесено на карту-схему Google Maps.

 

Значення потужності еквівалентної дози зовнішнього фотонного випромінювання

№ точки вимірювання

Еквівалентна доза, мкЗв/год

14.04.2020

12.02.2020

03.02.2020

1

0,11

0,11

0,11

2

0,13

0,13

0,14

3

0,13*

0,09

0,09

4

0,13*

0,08

0,09

5

0,13

0,13

0,13

6

0,17*

0,13

0,15

7

0,09

0,07

0,07

8

0,09

0,07

0,07

9

0,13

0,13

0,13

* - Вимірювання проводилися під-час опадів у вигляді дощу з мокрим снігом.

 

Аналізуючи отримані результати, варто відмітити, що в точках 1, 5 та 9 отримані ідентичні результати, для точок 2, 7 та 8 різниця є не суттєвою. Щодо точок 3, 4 та 6 то ми бачимо зростання потужності еквівалентної дози. Цей процес є закономірним та загальновідомим фактом, адже при опадах рівень іонізуючого випромінювання може як зростати до 3 разів у випадку мокрих опадів, що пов’язано з випромінюванням космогенних природних радіоактивних ізотопів що утворюються у верхніх шарах атмосфери під впливом космічного іонізуючого випромінювання так і екрануватися у випадку випадіння снігу.

 

 

 

Процес вимірювання в 9 точці.

 

 

 

 

Також при підготовці даного матеріалу була опрацьована ДОВІДКА Про стан радіоактивного забруднення атмосферного повітря у м. Києві на період формування пожеж у зоні відчуження навколо ЧАЕС. В тексті цього документу є інформація про моніторингові вимірювання вмісту 137Cs в повітрі, виконані співробітниками Українського науково-дослідного гідрометеорологічного інституту і Центральної геофізичної обсерваторії, що розташовані за адресою м. Київ пр. Науки 37.

Згідно з результатами вимірювань вмісту 137Cs в атмосферному повітрі відмічається поступове збільшення кількості радіонукліду з початку квітня до 200 мкБк/м3. Якщо порівнювати з типовими значеннями для даного періоду 5,5-7,5 мкБк/м3 то ми бачимо, що внаслідок пожеж відбулося значне підвищення вмісту радіонукліду в повітрі. Але варто в даному випадку також ураховувати значення допустимих рівнів вмісту радіонуклідів у повітрі, що прописані в Нормах радіаційної безпеки України – не більше, ніж 800 мкБк/м3 для 137Cs. Тому пікові значення вмісту радіонукліду в атмосферному повітрі можна вважати відносно безпечними (в 4 рази нижче допустимого рівня). Знову ж таки ситуація дуже швидко змінюється при зміні метеорологічних умов, а особливо напрямку вітру.

Загальними висновками і рекомендаціями щодо поведінки в даних умовах ми вважаємо наступні:

-  пожежі не призвели до зміни еквівалентної дози зовнішнього опромінення населення в м. Києві.

-  вміст 137Cs в повітрі Києва зріс, особливо при північному та північно-східному напрямку вітру. Але це зростання не перевищує допустимих значень наведених в НРБУ та є безпечним для людини.

-  у дні, коли спостерігається сприятливі метеорологічні умови (північний та північно-східний напрямки вітру та опади у формі дощу) для унеможливлення надходження в приміщення повітря з підвищеним вмістом аерозолів радіоактивних речовин, диму та інших продуктів горіння скоротити час провітрювання та по можливості тримати вікна зачиненими до зміни погодних умов та не панікувати, ситуація не є критичною.

 

Володимир Іллєнко

старший викладач кафедри

радіобіології та радіоекології

 

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook