Коронавірус: крах бізнесу чи вдалий час для налагодження бізнес процесів?

14 квітня 2020 року

В рамках продовження обговорення другого етапу бізнес проєктів (перший етап https://nubip.edu.ua/node/74517) при вивченні предмету «Основи бізнес проектування», доцентом кафедри виробничого та інвестиційного менеджменту Сухановою А.В. та студентами 3 курсу гуманітарно-педагогічного факультету спеціальності «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії», було обговорено вплив COVID-19 на світову економіку та економіку України, та чи доцільно налагоджувати свій бізнес в даний час.

На сьогоднішній день саме актуальне питання – це пандемія коронавірусу (COVID-19), яка змушує суспільство пристосовуватись до нових реалій та вчитись жити зовсім у іншому світі. Через запровадження карантину, закриття кордонів та обмежувальні заходи як великі корпорації, так і малий бізнес сьогодні перебувають на межі закриття компаній або ж зазнають величезних збитків.

При обговоренні проектів одна зі студенток Маршак Юлія доповідала, як же вплине COVID-19 на світову економіку та економіку України. Отже, економічна криза, яка стала результатом обмежень у світі, може призвести до припинення діяльності компаній. Проте, деякі підприємці зможуть повернути такий розвиток подій на свою користь. В умовах стагнації бізнес процесів підприємці мають змогу провести реорганізацію, криза в країні також створює нові ніші для бізнесу, куди компанія може додатково спрямувати свою діяльність. Країни світу запроваджують пільгові умови для ведення бізнесу. Так, наприклад, компанії зможуть отримати відтермінування від сплати податків на строк до 2-х місяців без нарахування штрафів і пені.

Інструменти підтримки дуже різноманітні. Все залежить від структури економіки тієї чи іншої країни. Якщо, до прикладу, структура ВВП Німеччини чи Словаччини дуже залежна від автомобілебудування, то підтримка уряду спрямована на компанії виробників. А в ситуації з Італією, Єгиптом чи островами Тихоокеанського регіону туризм є ключовою галуззю економіки, в якій зосереджена найбільша кількість робочих місць. В такому випадку пріоритетом їхніх урядів стає саме туризм.

Український політичний клас також пропонує підтримку вітчизняного бізнесу в умовах глобальної рецесії. В Комітеті Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики розробили пакет антикризових заходів, які спрямовані на підтримку бізнесу в період негативного впливу фінансової кризи, викликаної ситуацією з коронавірусом. Так співпало, що саме 13 квітня, Верховна рада прийняла Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування", в якому внесли зміни до деяких пунктів та статей, щодо оподаткування.

Дослідивши ринок, Юлія прийшла до висновку, що в даній ситуації в меншій мірі постраждає digital індустрія, адже онлайн бізнес немає прив'язки до транспортних умов або до місця його розташування. Тому, IT індустрія може набрати навіть нових обертів, зважаючи на те, що весь світ на даний час зазнав максимальної потреби у зв’язку цифровими каналами. До того ж, зважаючи на надані пільги і підтримку держави, онлайн бізнес має можливість не просто втриматися, а і максимально вигідно розвинути власну інфраструктуру.

Отже, підводячи підсумок, можна сказати, що встояти у таких умовах зможуть не всі компанії, деякі з них зазнають величезних збитків або і зовсім припинять свою діяльність. Майже вся сфера обслуговування та розважальні заклади лишилися поза робочим процесом. Таким чином, збитки неминучі, але це не привід для загальної паніки, адже деяким підприємцям все ж вдалося успішно провести транcформацію діяльності в онлайн режим.

Саме так, шляхом проведення онлайн лекцій з використанням платформи Zoom та роботі в Elear, на даний час і проходить наше навчання. Але ми не замучуємося, життя продовжується.

 

Алла Суханова,
доцент кафедри виробничого та
інвестиційного менеджменту

Маршак Юлія,
студентка 3 курсу спеціальності
«Міжнародні відносини, суспільні
комунікації та регіональні студії»

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook