Реалізація освітньої програми «Геодезія та землеустрій» на факультеті землевпорядкування з використанням технологій дистанційного навчання

23 березня 2020 року
     В Україні з 12 березня 2020 року усі заклади освіти забезпечують організацію освітнього процесу із використанням технологій дистанційного навчання, що стало відповіддю на глобальну загрозу розповсюдження короновірусної інфекції. Деканат факультету землевпорядкування звітує читачам офіційного сайту НУБіП про те, як це завдання реалізується студентами і викладачами протягом першого тижня карантину.

     По-перше, деканом факультету землевпорядкування Тарасом Євсюковим спільно із завідувачами кафедр та старостами академічних груп налагоджену тісну співпрацю між усіма учасниками освітнього процесу. Іншими словами, усі перебувають "on-line" і в постійній взаємодії. Це стосується і дистанційного засвоєння матеріалу, і кількості проживаючих у гуртожитках, і моніторингу стану здоров'я студентів та викладачів. Одразу ж із запровадженням карантину, науково-педагогічними працівниками, які забезпечують викладання навчальних дисциплін у весняному семестрі, подано до деканату інформацію щодо форм і методів дистанційного навчання на період карантину. Паралельно старости академічних груп підтверджували ці дані.

     Потрібно відзначити, що організація освітнього процесу за дистанційними технологіями на факультеті землевпорядкування головним чином відбувається через використання Начального порталу НУБіП України (на платформі дистанційного навчання Elearn).

     По-друге, необхідно наголосити, що до дистанційного навчання факультет був готовий. Адже понад 90 % навчальних дисциплін, мають розроблені електронні навчальні курси, які містять теоретичні ресурси (електронні конспекти лекцій, мультимедійні презентації лекцій тощо), практичні ресурси (завдання та методичні рекомендації, для виконання лабораторних й практичних робіт), а також ресурси для модульного контролю та підсумкової атестації.
     Загалом, активність студентів на електронних курсах суттєво підвищилася після 12 березня 2020 року (із запровадження дистанційного навчання), що добре демонструють наглядні приклади статистики відвідувань студентами та викладачами електронних навчальних курсів дисциплін «Топографія» (викладачі на курсі – Євгенія Кривов’яз, Богдана Ярова, Тарас Євсюков) та «Математична обробка геодезичних вимірів» (викладачі на курсі – Іван Опенько, Микола Ковальов, Євгенія Кривов’яз). Така ж ситуація притаманна для всіх інших дисциплін.

     Крім того, дистанційна подача студентами результатів практичних робіт відбувається з високою інтенсивністю, а також у час, який відведений для занять. Нижче світлина демонструє здачу робіт окремими студентами з дисципліни «Топографія», де зазначено час здачі, у хронологічному порядку від новіших до давніших.

     Окрім практичних робіт, викладачі за допомогою електронної платформи дистанційно оцінюють як виконання самостійних завдань студентами так і закріплення теоретичного лекційного матеріалу, а також консультують засобами форумів ЕНК та інших дистанційних інформаційних технологій. Так, для прикладу у структурі електронного начального курсу «Організація землевпорядних робіт» та «Геоінформатика, інформатика й програмування» викладачі засобами форуму повідомляють студентам про необхідність виконання завдань дистанційно, доопрацювання завдань тощо.

     Структурованість курсів та високий відсоток їхньої атестації забезпечують якість і доступність контенту для студентів.
     По-третє, з метою контролю організації дистанційного навчання та використання електронних ресурсів деканат факультету землевпорядкування щоденно здійснює опитування учасників освітнього процесу (старост академічних груп і викладачів) через групи у Telegram, Viber, а також здійснює моніторинг функціонування ЕНК у в розділі «Звіти-Статистика».
     Наприклад староста першої групи магістрів Анастасія Висідалко повідомляє:
– Дистанційне навчання триває нормально, "закидаємо" роботи, читаємо лекційний матеріал; всі викладачі на зв’язку, або телефон, вайбер, пошта, elearn; питання по навчанню є щодня, але спілкуємося і все вирішуємо; поки проблем ні технічних, ні організаційних немає, ніхто не жалівся що відсутній Інтернет тощо.
     Її колега Марія Рибачок, староста третьої групи другого курсу доповнює:
– Викладачі 24/7 на зв'язку!

     Більш того, через соціальні мережі щоденно ведеться моніторинг за станом здоров’я студентів і працівників факультету. Також відстежуємо кількість мешканців у гуртожитку. Постійно проводимо роз’яснювальну роботу щодо дотримання заходів біологічної безпеки, мінімізації переміщення в усіх місцях проживання, як у батьків, друзів, робочих місцях так і в гуртожитку. Наголошуємо про необхідність від’їзду студентів до батьків, утримання від усіляких контактів, відвідування людних місць тощо.
     Все заради того, аби не допустити можливого захворювання наших студентів та викладачів!

Олександр Шевченко,
заступник декана з навчальної та виховної роботи
факультету землевпорядкування

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook