СПІВПРАЦЯ ФАКУЛЬТЕТУ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ ТА УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ ПРОДУКЦІЇ АПК З ТАЛАНОВИТОЮ ШКІЛЬНОЮ МОЛОДДЮ

28 листопада 2019 року
м. Київ, НУБіП України, навч. корпус 12, ауд. 317

 

На факультет харчових технологій та управління якістю продукції АПК звернулась за допомогою десятикласниця Броварської середньої загальноосвітньої школи №9 Київської області Оксана Трохимець, яка готує роботу для обласного наукового конкурсу на тему: «Вплив на організм людини оброблених овочів та фруктів хімічними речовинами»

   Керівництво факультету на чолі з д.т.н., професором Ларисою Баль-Прилипко з великим задоволенням відгукнулося на прохання учениці допомогти їй у проведенні досліджень, адже турбота, чуйність, увага до талановитої молоді – це лише частина тих рис, які характерні для науково-педагогічного колективу факультету. Ми завжди раді гостям і при першій же необхідності готові прийти на допомогу.
    Влітку від достатку фруктів розбігаються очі: з’являються персики, сливи, абрикоси, домашні яблука та багато іншого. Не варто забувати про те, що вони можуть містити в собі небезпечні речовини. Фрукти, так само як і овочі, часто піддаються хімічній обробці, яка є шкідливою для нашого організму та має ефект накопичення. Це може призвести не тільки до харчового отруєння, а й до ослаблення імунітету.

    Тому циклом досліджень нами передбачено в першу чергу визначення вмісту діоксиду сірки в висушеній сировині, вмісту дифенілу в яблуках і цитрусових. Для першого разу вибрано таку сушену продукцію як чорнослив і фініки, які користуються великим попитом серед населення. 

   Дослідження з визначення вмісту діоксиду сірки в них показали, що в чорносливі відсотковий вміст цього консерванту становить 0,028 одиниць, що не перевищує гранично-допустиму норму. А в сушених фініках не виявлено цього консерванту як за якісним, так і за кількісним визначенням.

   Сучасні прилади – рефракометр та нітратомір з визначення відповідно вмісту сухих речовин та нітратів в досліджуваній сировині дозволяють оперативно отримувати результати.

   При максимально допустимій концентрації 60 мг/кг як для яблук, так і для апельсинів концентрація нітратів не перевищила цього показника.
«Це так цікаво і захоплююче!» - саме такими словами закінчилась перша наша зустріч з ученицею. І сподіваємося, що й надалі ми зможемо надихати таких дітей на позитивні враження від нашої спільної роботи.
   Загальні висновки ще рано робити, бо дослідження продовжуються. Але ми можемо тільки побажати успіху талановитій дівчині в продовженні наукової роботи з харчовими продуктами та після закінчення середньої освіти вступати саме до нас, щоб в майбутньому не допускати на ринок шкідливої для людей харчової продукції.
 
 
Марія Жеплінська,
доцент кафедри процесів і обладнання
переробки продукції АПК
 

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook