Працівники НУБіП України вшанували пам'ять полеглих на Майдані

27 листопада 2019 року
     Листопад місяць став доволі насиченим на події та знаменні дати для України, хоч переважна більшість з них трагічні…

     Нещодавно, 21 листопада 2019 р., ми відзначили День Гідності та Свободи та шосту річницю початку Революції Гідності, яка з мирних акцій переросла в військове протистояння між Росією та Україною. Вшанувати пам'ять полеглих 107-ми героїв «Небесної сотні» та покласти квіти до їх меморіалу поїхали працівники НУБіП України: директор музею НУБіП України Поливач М. А. та співробітники навчально-наукового центру виховної роботи і соціального розвитку – Литвин М. П. і Кучерявий М. Л.

  

     Директор музею НУБіП України Поливач М. А. та співробітники навчально-наукового центру виховної роботи і соціального розвитку – Литвин М. П. і Кучерявий М. Л. на Майдані Незалежності

     Одним з героїв «Небесної сотні» є студент відокремленого підрозділу НУБіП України Бережанського агротехнічного інституту – Голоднюк Устим Володимирович.

     Цей день, 21 листопада, навіки закарбувався в свідомості українців, адже він поклав початок подіям, які стали для України історичними: Помаранчевій революції 2004 р. та Революції Гідності 2013-2014 рр.

  

Співробітники НУБіП України прив’язують прапорну стрічку до меморіалу пам’яті героїв «Небесної сотні»

Пам’ятаємо. Майдан Незалежності

Давайте згадаємо, як почалася Революція Гідності?

     Після багаточисельних перемовин та виконаних зобов’язань у листопаді 2013 р. тодішній президент України Янукович В. Ф. мав підписати Угоду про асоціацію між Україною та Євросоюзом, проте 21 листопада того ж року, за кілька днів до укладання Угоди, український уряд радикально змінив курс держави. Обурена таким рішенням уряду України молодь виходить на Майдан Незалежності в Києві. Невдоволення підтримують по всій Україні, люд активно починає виходити на майдани різних міст та селищ. Це був початок Революції Гідності. На Євромайдан, як назвали акцію в народі, у столиці збирається понад 1500 чоловік молоді, студентства, небайдужих до долі країни киян… З'явилась міліція, посилені загони «Беркуту» для утримування демонстрантів.

     Переломним моментом у протистоянні між урядом країни та народом стала ніч проти 30 листопада 2013 р. Близько 04:00 ранку, коли на Майдані Незалежності залишалося до 400 протестувальників, їх оточили озброєні бійці «Беркуту» та здійснили силовий розгін мирного протесту, скалічивши велику кількість мітингувальників. Побитих і поранених протестантів прихистив Михайлівський Золотоверхий собор, священнослужителі якого першими надали домедичну допомогу постраждалим та почали тривожно дзвонити в дзвони.



Статистичні дані зібрані журналістами каналу «1+1». Дані про освіченість людей, які були на Майдані під час Революції Гідності

     Цього ж дня люди вийшли на Євромайдани у Донецьку, Івано-Франківську, Луцьку, Харкові, Хмельницькому, Чернівцях та інших містах України. У соціальних мережах було розповсюджено інформацію із закликами протесту проти існуючої влади…
     За 94 дні зимової революції через Майдан пройшов безкінечний потік людей. Найбільші акції протесту збирали до мільйона людей. Загальна кількість учасників Євромайдану коливається від 3 до 4 млн чол.

 

Статистичні дані зібрані журналістами каналу «1+1» про постраждалих на Майдані

     У підсумку в кінці лютого 2014 р. Янукович зі свитою втекли з країни, проте 107 учасників Євромайдану в центрі Києва – Небесна Сотня – були вбиті, а близько 3 тис. громадян, учасників революції в різних регіонах України, постраждали. Сама ж Революція Гідності перейшла у війну проти російської агресії, оскільки Російська Федерація, скориставшись ослабленням України, напала і окупувала частину території України – півострів Крим і Донбас. Війна триває



Тіла загиблих Паращука, Голоднюка і Варениці у готелі «Україна». 23 лютого 2014 р.

Статистичні дані зібрані журналістами каналу «1+1» щодо працівників «Беркуту»

2019 р.

     Цього року о 19:00 на Майдані Незалежності зібралось близько 3 тис. активістів на Народне Віче під гаслом «Ми маємо гідність», яке ініціював «Рух опору капітуляції», присвячене шостій річниці Революції гідності. Активісти співали українських пісень та згадували попередні українські революції: Революції на Граніті (1991 р.), Помаранчеву революцію та Революцію Гідності. Дехто з учасників віча обклеїв одяг жовтим скотчем, що, за задумом організаторів, мало символізувати боротьбу українців за державу і свободу. Інші тримали в руках гасла «Ні репресіям», «Досить нас розводити» та прапори України. Найбільше було людей, що тримали в руках фото загиблих під час Революції гідності.

     Окрім того, активісти зачитали відозву до президента Зеленського В. О., де зокрема, закликали його не йти на поступки Росії під час переговорів у Нормандському форматі. Згодом мітингарі рушили до офісу президента, де виклали свічками напис «Майдан близько».

     Варто додати, що впродовж дня пам’яті були організовані екскурсійні програми «Назустріч свободі» за маршрутом головних подій Революції Гідності в центрі Києва. В головній залі київської мерії відбувся мистецький захід «Київ незламний», а в театрах – вистави, присвячені революційним подіям того часу. В інших місцях відкрилися літературні та мистецькі виставки та проводились публічні зустрічі з учасниками Революції Гідності.

ПАМ’ЯТАЄМО!
Слава Україні! Героям слава!

Поливач Марія,
директор музею історії НУБіП України

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook