Нове обладнання для лабораторій кафедри теплоенергетики від провідних європейських фірм!

18 листопада 2019 року

Щороку лабораторії Національного університету біоресурсів і природокористування України поповнюються найсучаснішим обладнанням. Не відстає в цьому і кафедра теплоенергетики ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження, що дає можливість студентам виконувати лабораторні роботи з технічних дисциплін та проводити дослідження магістерських робіт на високому рівні.

Нещодавно, на запрошення та з ініціативи доцента кафедри теплоенергетики Євгена Антипова, відбувся візит керівника відділу розвитку ДП «Вайллант Група Україна» Раїси Владиславівни Глазової до нашого університету. Компанія Vaillant є міжнародним лідером на ринку технологій опалення та вентиляції. Історія фірми Vaillant починається в 1874 році, коли компанія була заснована Йоганном Вайллантом в місті Ремшайд в Німеччині. З тих пір компанія є лідером ринку в області технологій опалення та вентиляції. Vaillant Group і досі є повністю сімейним підприємством. «Вайллант Група Україна» - дочірня компанія Vaillant Group, була заснована в 2000 році, хоча продукція Vaillant присутня на українському ринку з 1990-х років. В даний час «Вайллант Група Україна» має крім центрального офісу в Києві також 2 регіональні філії. Офіси розташовані у Дніпрі та Львові. Vaillant пропонує клієнтам у всьому світі екологічно чисті та енергозберігаючі системи опалення та вентиляції, засновані, головним чином, на поновлюваних джерелах енергії.

У ході свого візиту Раїса Владиславівна ознайомилась з основними напрямами діяльності кафедри, її матеріально-технічною базою та науковими здобутками працівників кафедри, інституту. Неочікуваним для гості стало те, що кафедра здійснює підготовку фахівців за відкритою новою спеціальністю 144 - «Теплоенергетика», яка, в її розумінні, відноситься більш до університетів політехнічного профілю, а не «аграрного», яким компанія Vaillant раніше вважала НУБіП. Але після особистого «знайомства» з університетом, інститутом та кафедрою - все змінилось. Разом з тим, особливу цікавість викликала ідея створення гібридної автономної системи комплексного енергозабезпечення споживачів з використанням поновлюваних джерел енергії та дослідження ефективних режимів її роботи в умовах динамічних змін кліматичних показників. Однак, для її реалізації не вистачало зокрема і теплового насосу, який Раїса Владиславівна нам і передала. Але не один, а два теплових насоси марки Vaillant flexoCOMPACT exclusive VWF 118/4 та Vaillant aroTHERM VWL 155/2 A загальною вартістю більше 700 тис. грн!

FlexoCOMPACT exclusive - модульні теплові насоси для опалення та гарячого водопостачання, що використовують тепло ґрунту, води або зовнішнього повітря в якості джерела.

AroTHERM monoblock - теплові насоси для опалення, гарячого водопостачання та охолодження, що використовують низькопотенційне тепло зовнішнього повітря в якості джерела

 Крім того, flexoCOMPACT exclusive має знак GREEN IQ, який підтверджує найвищу енергоефективність, використання в конструкції тільки матеріалів, що підлягають вторинній переробці, тривалий термін служби, можливість віддаленого моніторингу та управління, облік спожитої і виробленої енергії.

Таким чином, дякуючи компанії Vaillant, студенти та майбутні аспіранти матимуть можливість ознайомитися із сучасною технікою європейського виробництва, в реальних умовах вивчити будову, її функціональні можливості та дослідити роботу обладнання і систем на їх основі, що, у підсумку, дозволить підготувати справді якісного фахівця для енергетичного сектору країни.

Варто також нагадати, що це не перший у цьому році візит представників бізнесу на кафедру. Раніше, знову ж таки, з ініціативи та на запрошення автора статті, до нас вже завітав технічний директор ДП «Герц Україна» Ігор В’ячеславович Засєдатєлєв. Приїзд Ігоря В’ячеславовича заклав основи для підписання меморандуму про співпрацю між ДП «Герц Україна» та НУБіП України, який, до речі, був підписаний у червні цього року, щодо надання матеріально-технічної допомоги та підтримки в оснащенні науково-виробничої лабораторії "Тепловодопостачання" 11 навчального корпусу сучасними зразками арматури та обладнання внутрішньобудинкових систем опалення європейського виробництва в комплекті із відповідним навчально-методичним забезпеченням. На підтвердження своїх слів, в рамках першої частини угоди, Ігор В’ячеславович передав кафедрі: сучасні демонстраційні стенди  «Радіаторна арматура» та «Підлогове опалення HERZ», виробництва компанії HERZ Armaturen (Австрія);

11 кольорових плакатів:

та більше 50-ти примірників технічної літератури, серед яких посiбники для проектувальникiв, інженерів i студентiв технiчних ВНЗ: «Проектування систем водяного опалення», «Регулюючі клапани автоматизованих систем тепло- і холодопостачання», «Системи водяного опалення» та «Настільна книга проектувальника».

Окремо хочеться сказати декілька слів про ДП «Герц Україна». HERZ - це один з найпотужніших європейських виробників арматури для систем опалення, водопостачання та холодопостачання, метою якого є досягнення повноправного лідерства в даній сфері. Компанію засновано у 1896 р. у Відні як фірму Gebauer & Lehrner KG, виробника сантехнічної, опалювальної арматури, а також арматури для пивної та винної промисловостей, який був найпотужнішим на ті часи виробником  на всій території Австро - Угорської Імперії, якого в 1973 році перейменовано в Акціонерне Товариство HERZ Armaturen AG, а в 1996 році – в фірму HERZ Armaturen GmbH. Сьогодні HERZ здійснює свою міжнародну діяльність в більш ніж 70-ти країнах по всьому світу з центрального офісу у Відні. Саме тому, надана підтримка з боку ДП «Герц Україна» є досить важливою, оскільки це дасть змогу ознайомити студентів із новими зразками сучасного обладнання європейського виробництва на ринку теплоенергетичного устаткування та допоможе більш якісно засвоїти знання і практичні навички отримані майбутніми фахівцями у ході вивчення дисциплін: «Гідравліка», «Теплоенергетичні установки і системи» та «Тепловодопостачання АПК».

Загалом, приємно відзначити, що за цей рік нам вдалось поповнити лабораторну базу та дещо оновити матеріально-технічне забезпечення кафедри майже на 1 млн. грн!

Колектив кафедри висловлює свою подяку Раїсі Владиславівні та Ігорю В’ячеславовичу за надану допомогу та сподівається на подальшу більш тісну співпрацю!

Євген Антипов,

доцент кафедри теплоенергетики

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook