Біорізноманіття та потенціал природних територій України - у фокусі науковців університету

31 жовтня 2019 року
     У рамках співпраці між Національним університетом біоресурсів і природокористування України та благодійною організацію «Благодійний фонд «Беремицьке Біосфера» з метою обміну досвідом в галузі екології, лісового та садово-паркового господарства, охорони навколишнього природного середовища було проведено 19 жовтня 2019 року на базі Парку природи «Беремицьке» (Україна, Чернігівська область, Козелецький район, с. Беремицьке) Міжнародну конференцію «Біорізноманіття та потенціал природніх територій України».

     Історія парку природи «Беремицьке». Парк природи «Беремицьке» – природоохоронний об’єкт на півдні Чернігівської області розташований на лівому березі р. Десни. Був відкритий для відвідувачів 13 жовтня 2017 року. Основна діяльність парку пов’язана з відновлення екосистем Подесіння шляхом впровадження ревайлдингових методів створення мозаїчних ландшафтів, в тому числі за рахунок природного випасу. Для цього здійснюється поетапна реінтродукція травоїдних представників плейстоценової мегафауни, які стимулють утворення стійких гетерогенних біогеоценозів максимально наближених до клімаксових лісостепових екосистем доагрикультурого періоду.

     Територія парку природи розташована на межі Дніпровсько-Донецької западини та Українського кристалічного щита, рух яких доповнений діяльністю останньої великої еврегульованої європейської річки Десна, створив унікальний мозаїчний ландшафт. Це сприяє концентрації великої щільності біотопів на незначній території (близько 500 га).
     Не менш важливою складовою діяльності є розвиток та пропагування стійкого туризму та відродження і збереження етнокультурної спадщини регіону.
     Робота конференції була присвячена захисту навколишнього середовища, підтримці та збереженню флори і фауни.
     Конференція розпочалася з привітального слова працівниками парку.

     Вітальне слово також надали завідувачу кафедри ландшафтної архітектури та фітодизайну, професору Колесніченко О.В. і заступнику директора ННІ ЛіСПГ, доценту Піхало О.В. 

     Завершенням привітання було вручення парку подарунку від університету.

     На конференції було представлено низку наукових доповідей.
     Селекціонер-практик Вальтер Фріш представив доповідь «Тур – прадавній бик».

     Археозоолог, кандидат історичних наук Олег Петрович Журавльов – «Тури в Україні».

      «Благодійний фонд «Беремицьке Біосфера» керівник проектів фонду Антон Неліп «Підсумки перших років реалізації rewilding – проекту «Парк природи «Беремицьке».

     Rewilding Europe_Ukraine Олег Дьяков та Михайло Нестеренко «Відновлення випасу в природніх екосистемах дельти Дунаю: значення та основні напрямки». 

     Після завершення наукової частини конференції було проведено практичну частину по території парку. Під час практичної частини ми дізналися про поширення та особливості утримування диких парнокопитних тварин: тарпаноподібного коника, європейську лань, муфлона, косулю, вепра.

     Ми пройшлися по одному із екологічних маршрутів, який прокладений через навісні містки над ярами, повз штучних озер, неподалік реконструкції скіфських скульптур. На маршруті можна зустріти групи тарпаноподібних коників. 

     Ознайомились з одним із напрямків – бортництвом.

    На завершення ми обговорили подальшу співпрацю між благодійною організацію «Благодійний фонд «Беремицьке Біосфера» і навчально-науковим інститутом лісового і садово-паркового господарства Національного університету біоресурсів і природокористування України


Анжела Дзиба,
доцент кафедри ландшафтної архітектури та фітодизайну
навчально-наукового інституту
лісового і садово-паркового господарства
 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook