Викладачі факультету землевпорядкування під час канікул удосконалюють професійну майстерність в Держгеокадастрі України

22 січня 2019 року
     З 14 по 18 січня 2019 року декан факультету землевпорядкування Тарас Євсюков, доценти кафедр земельного кадастру Ольга Тихенко та геоінформатики і аерокосмічних досліджень Землі Антон Кошель пройшли тижневе виробниче стажування у Держгеокадастрі України.

     Унікальний семінар «Оцінка та оподаткування земель – перехід від фіксованої/нормативної до ринкової вартості» був організований експертною місією ТАІЕХ спільно з Державною службою України з питань геодезії, картографії та кадастру минулого тижня в Держгеокадастрі. Метою місії було надання всебічного огляду директиви ЄС INSPIRE щодо використання ринкової вартості для оцінки та оподаткування земель, а також процедур переходу (законодавчих та адміністративних) від нормативної до ринкової вартості. Поряд з цим, експертами оцінено стан українського законодавства з оподаткування земель та можливості запровадження ринкової вартості земель для цілей оподаткування.
     Національний університет біоресурсів і природокористування України на заході представляли викладачі факультету землевпорядкування. Так, декан факультету землевпорядкування Тарас Євсюков доповів про стан оцінки нерухомого майна в Україні, основні принципи зонування і перспективи запровадження масової оцінки земель в Україні.

     Ольгою Тихенко, доцентом кафедри земельного кадастру НУБіП було піднято питання ролі системи реєстрації майна в масовій оцінці, розкрито особливості становлення Національної кадастрової системи, проаналізовано модель двокомпонентної кадастрово-реєстраційної системи України.

     Сарміт Барвіка, науковий співробітник факультету архітектури та містобудування Ризького технічного університету представлено кращі світові практики з масового оцінювання земель, наведено приклади реалізації проектів в Латвії, оскільки ця країна зіткнулась зі схожим процесом переходу. Експерт також надала рекомендації щодо вибору найбільш оптимальної моделі оцінки земель для цілей оподаткування та створення «дорожньої карти» відповідних необхідних заходів реалізації.

     Антон Кошель, старший викладач кафедри геоінформатики і аерокосмічних досліджень Землі висвітлив основні положення впровадження директиви INSPIRE з інфраструктури даних (кадастрових даних, щодо планування територій, даних з будівництва).
     В 2018 році в Україні завершено загальнонаціональну нормативну грошову оцінку земель сільськогосподарського призначення, відповідно до якої проведено природно-сільськогосподарське районування земель України і створено схему (карту) природно-сільськогосподарського районування земель України в масштабі 1:500 000 з виокремленням природно-сільськогосподарських таксономічних виділів, зокрема, районів.

     Сергій Прокопенко, начальник відділу оцінки земель Департаменту міжнародної співпраці та ринку земель Держгеокадастру України, детально ознайомив учасників виробничого семінару із роботою Геопорталу національної (всеукраїнської) нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення https://ngo.land.gov.ua/uk/map/.
     В роботі Експертної місії ТАІЕХ «Оцінка та оподаткування земель – перехід від фіксованої/нормативної до ринкової вартості» взяли також участь перший заступник Голови Держгеокадастру Людмила Шемелинець, директор Департаменту міжнародної співпраці та ринку земель Держгеокадастру України Денис Башлик, директор Департаменту технологічного забезпечення ДЗК ДП «Центр Державного земельного кадастру» Антон Тарасенко, співробітники ДП «Науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» та ін.
     Особлива увага була приділена розвитку кадастру в Європейських країнах, реалізації земельної реформи в Україні, проведено порівняльну оцінку із розвитком латвійської системи управління землями та реалізації земельної реформи.
     Окремим блоком були розглянуті питання освіти та підвищення кваліфікації, а саме професійні вимоги до оцінювачів, необхідні знання та освіта для оцінювачів індивідуальної/масової нерухомості. Викладачі факультету землевпорядкування виступили активними учасниками дискусії щодо ролі освітньої системи в підготовці оцінювачів нерухомого майна.

     Також на семінарі були розглянуті системи оподаткування майна, стан ринку нерухомості в Латвії та Україні, базові принципи оцінки ринкових даних, питання збору даних, дані про доходи та витрати (договори оренди та вартість орендної плати), відповідність даних про продажі з визначенням відкритого ринку тощо.

     В цілому, п’ять днів роботи семінару пройшли в дружній професійній атмосфері, а його учасники отримали безцінний досвід щодо директиви ЄС INSPIRE стосовно використання ринкової вартості для оцінки та оподаткування земель, а також процедур переходу від нормативної до ринкової вартості.

Анастасія Городнича,
студентка факультету землевпорядкування

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook