День Гідності і Свободи: Україна – країна нескорених!

21 листопада 2018 року

 

     21 листопада український народ вже вп’яте відзначатиме День Гідності та Свобооди. Цього дня, з інтервалом у дев’ять років, розпочалися дві доленосні для сучасної України події: Помаранчева революція 2004 р. та революція Гідності 2013 р.

     Історія бере свій початок з видання Президентом України Віктором Ющенком Указу від 19 листопада 2005 р. № 1619/2005 про відзначення Дня Свободи 22 листопада з метою затвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, виховання почуттів національної гідності. Проте наступним Президентом України Віктором Януковичем цей день був об’єднаний з Днем Соборності України Указом і відзначалося з 2012 року – 22 січня.

    Побиття студентів у ніч з 29 на 30 листопада 2013 р., які мирною акцією висловлювали бажання підписання договору про асоціацію з ЄС, докорінно змінило ситуацію в нашій країні… Масово почали з’їжджатись люди з усіх куточків України до центральної площі держави – Майдану Незалежності – бажаючи бути почутими та рішуче налаштовані змінити владний режим! 
     Почалася революція Гідності...

Ректор НУБіП України Станіслав Ніколаєнко на Марші мільйонів, 1 грудня 2013 р.

  

Студенти НУБіП України на революції Гідності

     Революційні настрої швидко підхопило населення в різних куточках держави, сподіваючись на підняття соціального рівня життя, зміни економічного та політичного курсу України. Українці ще ніколи не були настільки єдиними та спільними в діях з часу проголошення Незалежності України в 1991 р.

  

  

     Владний режим Януковича не бажав поступатися ані керівними посадами, які легко дозволяли втілювати власні бажання, ані йти на поступки, тим більше виконувати волю народу, який згідно з Конституцією є джерелом влади.

 

Ректор НУБіП України Станіслав Ніколаєнко на Майдані, грудень 2013 р.

     Пролилася кров, з’явилися перші травмовані люди, перші вбиті… Мирних активістів почали залякувати, бити, кидати в них шумові гранати, стріляти спершу гумовими кулями, а згодом і металевими. Мирна революція стала кривавою! З часом всіх загиблих на Майдані назвуть «Героями Небесної Сотні» та в їх честь перейменують нижню частину вулиці Інститутської на Алею Героїв Небесної Сотні. Одним з цих героїв є студент відокремленого підрозділу НУБіП України Бережанського агротехнічного інституту Устим Голоднюк.

     Усти́м Володи́мирович Голодню́к (12 серпня 1994 р., м. Збараж, Тернопільська область, Україна — 20 лютого 2014 р., м. Київ, Україна) — громадський активіст Євромайдану, боєць 38-ої сотні Самооборони майдану. Герой України.
     Навчався у Збаразькій ЗОШ № 2. У школі однокласники жартома називали його Устимом Кармелюком. Упродовж 2008 —2011 рр. навчався у Львівському державному ліцеї з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Крут (3 рота, 2 взвод). Навчався у «Бережанському агротехнічному інституті». Ріс цілеспрямованим і мужнім, не скаржився на труднощі, не пив спиртного, не палив, займався спортом. Захоплювався читанням історичних та філософських книг.
     На Майдані. Був захисником Майдану з листопада 2013 р. 30 листопада був побитий, на потилиці був шрам, наклали 12 швів. Щойно рани зажили, знову поїхав на Майдан. Належав до 1-ої, 19-ої, пізніше 38-ої сотень. 20 лютого 2014 р. внаслідок вогнепального поранення в голову загинув. Отримав його, допомагаючи забирати загиблих біля горішнього виходу станції метро «Хрещатик». Куля ввійшла йому до потилиці, пробивши блакитну миротворчу каску, і вийшла над правим оком. Коли його доправили до готелю «Україна», лікарі вже не могли допомогти хлопцю.
     Нагороди. Звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» (21 листопада 2014 р., посмертно) — за громадянську мужність, патріотизм, героїчне відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, самовіддане служіння Українському народу, виявлені під час Революції гідності. Нагороду отримав батько Устима Володимир Голоднюк 20 лютого 2015 р. з рук Петра Порошенка в річницю подій на вулиці Інститутській. «Золота Зірка» Устима Голоднюка зберігатиметься у його матері.
     Медаль «За жертовність і любов до України» (УПЦ КП, червень 2015 р.) (посмертно).

  

     Після завершення революції Гідності в 2014 р. відбулися президентські вибори, на яких новим Президентом став Петро Порошенко. Після подій 2013-го - 2014-го років, революції Гідності і трагедії початку неоголошеної війни Росії проти України, окупації «братнім російським народом» Кримського півострова і двох обласних центрів на сході України, відповідно до Указу Президента України Петра Порошенка № 872/2014 від 13-го листопада 2014-го року, з метою утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, збереження та донесення до сучасного і майбутніх поколінь об’єктивної інформації про доленосні події в Україні початку XXI століття, а також віддаючи належне шанування патріотизму і мужності громадян, які восени 2004-го року і в листопаді 2013 – лютому 2014 років стали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини і громадянина, національних інтересів Української держави та її європейського вибору, святковий День отримав нове дихання. «Встановити в Україні День Гідності та Свободи, який відзначати щорічно 21 листопада» – йдеться в Указі № 872/2014.

     Єдність бажання бути вільними робить нас гідними нащадками наших пращурів, які сотнями років боролися на процвітаючу, багату, єдину та Незалежну Україну! Будемо з шаною зберігати і захищати цей безцінний скарб! Підтримуймо та шануймо сучасних захисників України, пам’ятаймо загиблих в ім’я вільної України! Хай береже Господь Україну і дає мудрість не цуратися рідної держави та мови!

Слава Україні – Героям Слава!


Марія Поливач, 
директор музею історії НУБіП України

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook