Екскурсія до Національного музею "Чорнобиль"

19 жовтня 2018 року
Київ

 Сонячного осіннього дня 17 жовтня студенти 1 курсу освітньо-професійної програми «Прикладна економіка» разом із доцентом кафедри глобальної економіки Кірейцевою Оленою відвідали Національний музей “Чорнобиль”. Музей є багатофункціональним історико-культурним закладом, який поєднує наукову, культурно-просвітницьку діяльність з діяльністю сучасного музею з архівування, збереження та оприлюднення історії ядерної аварії на Чорнобильській АЕС.

 Місія музею – допомогти людству усвідомити масштаби катастрофи через долі тисяч людей – її учасників, свідків і жертв, змусити людей визнати необхідність примирення між людиною, наукою і технологіями, які поставили під конкретну загрозу існування людської цивілізації і самої планети Земля, осмислити уроки трагедії у всіх сферах життя і не дати світові забути ці уроки, стати попередженням поколінням нового тисячоліття.

 Чим далі ми відходимо від тривожних днів квітня 1986-го, тим гостріше відчувають люди, обпалені Чорнобилем, масштаби та жах лиха, яке випало на їх долю. І якщо це лихо не прийшло у кожний дім, то заслуга в цьому якраз людей, що утримали його, як уламки радіоактивного графіту, в своїх руках. Ім’я їм – “Ліквідатори”. Не було чітких правил щодо дій за даних обставин у екстремальних та надскладних умовах. Тож часто доводилося діяти не за службовими інструкціями, а за велінням власної інтуїції та сумління, сміливості та почуття обов’язку. Вони, ліквідатори, досвіду та навичок боротьби з радіаційним лихом набули вже там, у зоні ядерної аварії, полишивши натомість на цій землі частку власного здоров’я.


 Студенти вийшли з музею під враженням і розумінням того, що ядерна аварія на Чорнобильській АЕС є найбільш важкою радіоекологічною катастрофою ХХ століття, наслідки якої не мають аналогів і відрізняються від інших відомих у світі природних та техногенних катастроф, які досі є проблемами сьогодення і, нажаль, будуть нагадуватимуть про себе й нашим нащадкам. Тому потрібно робити все для того, щоб такої чи подібної катастрофи людство ніколи не зазнало.


 

Олена Кірейцева, доцент кафедри глобальної економіки

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook