Екскурсія до Національного музею "Чорнобиль"

October 19, 2018
Київ

 Сонячного осіннього дня 17 жовтня студенти 1 курсу освітньо-професійної програми «Прикладна економіка» разом із доцентом кафедри глобальної економіки Кірейцевою Оленою відвідали Національний музей “Чорнобиль”. Музей є багатофункціональним історико-культурним закладом, який поєднує наукову, культурно-просвітницьку діяльність з діяльністю сучасного музею з архівування, збереження та оприлюднення історії ядерної аварії на Чорнобильській АЕС.

 Місія музею – допомогти людству усвідомити масштаби катастрофи через долі тисяч людей – її учасників, свідків і жертв, змусити людей визнати необхідність примирення між людиною, наукою і технологіями, які поставили під конкретну загрозу існування людської цивілізації і самої планети Земля, осмислити уроки трагедії у всіх сферах життя і не дати світові забути ці уроки, стати попередженням поколінням нового тисячоліття.

 Чим далі ми відходимо від тривожних днів квітня 1986-го, тим гостріше відчувають люди, обпалені Чорнобилем, масштаби та жах лиха, яке випало на їх долю. І якщо це лихо не прийшло у кожний дім, то заслуга в цьому якраз людей, що утримали його, як уламки радіоактивного графіту, в своїх руках. Ім’я їм – “Ліквідатори”. Не було чітких правил щодо дій за даних обставин у екстремальних та надскладних умовах. Тож часто доводилося діяти не за службовими інструкціями, а за велінням власної інтуїції та сумління, сміливості та почуття обов’язку. Вони, ліквідатори, досвіду та навичок боротьби з радіаційним лихом набули вже там, у зоні ядерної аварії, полишивши натомість на цій землі частку власного здоров’я.


 Студенти вийшли з музею під враженням і розумінням того, що ядерна аварія на Чорнобильській АЕС є найбільш важкою радіоекологічною катастрофою ХХ століття, наслідки якої не мають аналогів і відрізняються від інших відомих у світі природних та техногенних катастроф, які досі є проблемами сьогодення і, нажаль, будуть нагадуватимуть про себе й нашим нащадкам. Тому потрібно робити все для того, щоб такої чи подібної катастрофи людство ніколи не зазнало.


 

Олена Кірейцева, доцент кафедри глобальної економіки

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook