Друковані та електронні книги в бібліотеці: що краще обрати?

12 липня 2018 року

   Навчальний процес будь-якого  університету важко уявити без бібліотеки, а отже і без книги, адже протягом всього життя ми постійно звертаємося до книги – до підручника, словника, енциклопедії чи просто до художнього видання.

    В той же час сучасна бібліотека закладу вищої освіти на сьогодні являє собою інформаційну основу науково-освітнього та виховного процесів. Звісно, традиційним джерелом інформації завжди залишається книга. Тож студентство нашого університету користується навчальною та науковою літературою з наших фондів. Загалом, на даний час у бібліотеці зареєстровано 11047 користувачів. Це студенти бакалаврату та магістратури як денної, так і заочної форми навчання. Протягом другого семестру працівники бібліотеки видали понад 246 тис. примірників видань, серед них найбільше, звісно ж, підручників, навчальних посібників, навчально-методичних матеріалів, монографій та художньої літератури.
 
 
 
 
   Важливим джерелом поповнення бібліотечного фонду сучасною навчальною та науковою літературою є закупівля нових видань та отримання їх в подарунок від науково-педагогічних працівників університету. 
    З початку 2018 р. бібліотекою закуплено 384 примірники на загальну суму понад 31 тис. грн. Також від видавничого відділу наша книгозбірня у цьому році отримала партію сучасних підручників та навчальних посібників, що надруковані за кошти університету, а це – 7 назв та 315 примірників.
 
 
     Загалом, за 2018 р. науково бібліотекою було оприбутковано 4012 видань, авторами більшості з яких є науковці нашого університету.
 
 
   Однак важливим для забезпечення навчального процесу університету є поєднання наявності друкованих примірників видань у бібліотечному фонді та їх електронних копій в електронній бібліотеці. За таких умов кожен студент має можливість обрати, яким виданням йому зручніше користуватись.  
    Водночас, приємно відзначити, що електронна бібліотека, завдяки нашим науково-педагогічним працівникам, щоденно поповнюється новими виданнями, та й серед студентства користується неабиякою популярністю. Станом на липень 2018 р., електронна бібліотека НУБіП України, що доступна з локальної мережі університету, містить понад 5346 повних текстів документів, а саме: 1301 підручників та навчальних посібників, 559 монографій, 3048 навчально-методичних матеріалів (методичних рекомендацій до виконання практичних та лабораторних робіт, конспектів лекцій, робочих зошитів), 348 авторефератів дисертацій, 90 рідкісних і цінних видань з фонду бібліотеки.
 
 
   А от згідно статистики використання, станом на 12.07.2018, найбільшою популярністю серед читачів, користуються навчально-методичні матеріали (конспекти лекцій, методичні матеріали, опорні конспекти, робочі зошити), їх за 6 місяців 2018 року було переглянуто та завантажено понад 5761 раз, на другому місці – підручники та начальні посібники, яких завантажили та переглянули понад 3012 разів, монографії ж скачали понад 1499 разів.
 
 
   І на завершення слід сказати, що у сучасному інформаційному світі неважливо, друкована, чи електронна, але книга все таки залишиться джерелом знань!
Кіщак Тетяна,
директор наукової бібліотеки
Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook