Лісова таксація: ключова навчальна практика і незабутня романтика студентського життя

29 червня 2018 року

     Літня практика з лісової таксації для студентів ННІ лісового і садово-паркового господарства на базі ННВЦ «Дзвінківський» Боярської лісової дослідної станції – це довгоочікувана можливість завершити вивчення нескучної теорії та складних формул і спробувати свої сили під час польових лісотаксаційних робіт.

     У всьому світі немає двох абсолютно однакових рослин і насаджень, бо кожне дерево має свої особливості росту і розвитку у різних природно-кліматичних та лісорослинних умовах. Саме тому, завдання лісової таксації полягає у вивченні теоретичних засад та методів обліку лісових ресурсів для раціонального лісокористування. Студенти вивчають лісову таксацію для отримання достовірних і максимально точних показників окремих дерев (зрубане дерево, дерево, що росте) та його частини, сукупності дерев, деревостану, насадження, лісового масиву, лісової деревної і недеревної продукції та екосистемних послуг лісу.

  Знання з лісової таксації необхідні під час вивчення лісівництва, лісовпорядкування, економіки, організації та планування лісогосподарського виробництва, дистанційного зондування лісів, моделювання продуктивності лісів тощо.
     Під час практики студенти застосовують різні методи таксації, які були розроблені як вітчизняними так і зарубіжними вченими. Окрема увага приділяється використанню найрізноманітнішого лісотаксаційного обладнання: висотомірів, далекомірів, реласкопів, інструментів для визначення приросту та ін.

     Вимірювати біометричні показники дерев у лісовому насадженні дуже складно, зважаючи на форму і склад деревостану, густоти підліску й підросту, не кажучи вже про «гостинність» комарів, мурах, кліщів й інших маленьких «друзів». Однак, не зважаючи на всі складнощі, точність вимірювань діаметрів дерев, їх висот, запасу стовбурів у корі та інших показників має задовольняти виробничі вимоги, а в окремих випадках і дослідні.

     Для закладання кругових пробних площ студенти магістратури практикувались у використанні програмно-технічного комплексу Field-Map, який використовують у багатьох країнах Європи для інвентаризації лісів.

     Цього року новим практичним завданням було вивчення можливостей безпілотного літального апарату (DJI Phantom ІІІ) для потреб лісової таксації. За допомогою квадрокоптера можна вимірювати висоти дерева, проекції крони, зімкнутості лісових насаджень та більш складні завдання.
     У складних польових умовах практика вчить студентів вирішувати спільні навчальні завдання, працювати у команді, бути відповідальними, цілеспрямованими і старанними.

     Ну і куди ж без романтики студентського життя. На завжди у пам’яті про студентські роки залишаться спогади про теплі червневі вечори під кронами вікових боярських дубів і бесіди на берегах тихоплинної річки Ірпінь.

Андрій Білоус, професор,
Олександр Леснік, асистент,
кафедри лісової таксації та лісовпорядкування

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook