Про лісові пожежі на Херсонщині

19 червня 2018 року
Газета "Україна Молода"

В Олешківському лісгоспі підрахували, що вогонь знищив 640 гектарів лісу, на загальну суму близько 19 мільйонів гривень.

Невідомі диверсанти активізувалися з приходом спеки, лише за одну добу ліси Херсонщини палахкотіли 20 разів, але гасити пожежі ніхто не поспішав.

Під прицілом вогню виявилися Голопристанський, Бериславський, Каланчацький, Дніпровський, Генічеський, Великоолександрівський, Білозерський, Корабельний райони, а також місто Нова Каховка.

Співробітники Раденськoгo лісництва, яке стало епіцентрoм зони вогню, не схотіли ризикувати життями за мінімальну зарплату.

Із 25 штатних посад бійців лісової охорони та водіїв пожежних машин на момент загоряння 19 посад виявилися вакантними.

Ситуацію ускладнив ще й той факт, що практично всю спеціальну техніку ще раніше було вивезено до зони військових дій на сході України ще у 2016 році.

Отож шукати пожежників довелося по всій Україні: надзвичайну подію в Олешківському районі Херсонської області ліквідовували рятувальники з Миколаївської, Запорізької, Дніпропетровської, Кіровоградської та Донецької областей.

За повідомленням прес-служби Головного управління ДСНС України в Херсонській області, до гасіння пожежі залучили 325 чоловік, вертоліт Мі-8, два літаки Ан-32П та ще 94 одиниці техніки ДСНС та Міноборони України.

 

Фахівці Держлісагентства відзвітували, що загроза для населених пунктів Херсонщини на даний час уже минула, але поскаржилися, що не в змозi впоратися з напливом диверсантів та «диких» туристів, які їдуть у ліс на шашлики.

Найчастіше саме недбале поводження з вогнем відпочивальників несе загрозу лісовій флорі та фауні. Хоча вже після того, як пожежу в Олешківському лісгоспі було погашено, рятувальники знайшли кілька обгорілих шин, які хтось свідомо підпалив і розкидав відразу в кількох місцях периметру загоряння.

Це однозначно свідчить на користь підпалу, але поки що особи невідомих диверсантів не встановлені.

Із приходом циклону Xisca в усіх регіонах України встановилася вкрай нестійка погода: спека уперемішку з грозами. За даними прес-служби ДСНС, із початку 2018 року кількість загорянь на відкритих територіях становить уже понад 14 тисяч випадків.

Так, велика пожежа в Чернігівській області «з’їла» п’ять гектарів лісу, а ось на Львівщині (село Ситихів) торфовища горіли на площі у 12 гектарів.

За даними Укргідрометцентру, по всій території України (крім більшості районів Карпатського регіону) зберігається надзвичайний рівень пожежної небезпеки.

Найбільшої біди спека може накоїти у південних регіонах (Херсон, Миколаїв, Одеса та окупований півострів Крим), де традиційно випадає рекордно мала кількість опадів. Це значно збільшує ризик виникнення численних пожеж у природних екосистемах та на відкритих територіях.

Повідомлення  "Україна Молода"

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook