Вчена рада розглянула якість підготовки фахівців на агробіологічному факультеті та практичну складову навчання на базі навчально-дослідних господарств

28 березня 2018 року

     28 березня відбулося засідання вченої ради університету. Традиційно на його початку спортсменам університету, а також переможцям і призерам студентських олімпіад і наукових конкурсів ректор Станіслав Ніколаєнко вручив нагороди.

     Потому Станіслав Миколайович проінформував про події, що відбулися у цьому місяці, а він видався складним і через погодні умови, і у зв’язку з фінансовою ситуацією. На тому тижні пройшли парламентські слухання, в яких брав участь і ректор. 20 березня відбулася чергова зустріч керівництва університету із старостами. Аналогічні заходи хоча б один раз-двічі Станіслав Миколайович рекомендував проводити деканам. Обертів набирає і Школа лідерства, що знайшла своє продовження у зустрічах із відомими особистостями: Миколою Томенком, Юрієм Мельником, Олександром Морозом. Проведено атестацію магістрів і зрізи знань бакалаврів. До речі опитування студентів, які мають академічні заборгованості, показало, що існують цьому три причини: фінансовий стан студентів і, пов’язана з цим необхідність працювати, та недостатня мотивація. Наукова бібліотека затвердила план видань навчальної літератури. Як завжди результативною є наукова робота – впродовж місяця захищені дисертації, отримано патенти і свідоцтва.

     Заслуховування і обговорення наукових доповідей вже стало традиційним питанням порядку денного вченої ради. Тож цього разу технологічні основи ефективного ведення м’ясного скотарства розкрив професор Анатолій Угнівенко. Він розпочав свою доповідь з того, що за 2016 рік кожен українець в середньому спожив яловичини лише 22,5% від науково обґрунтованої норми.

     Доповідь викликала неабиякий інтерес серед присутніх. Участь в обговоренні взяли професори Віталій Лисенко, Андрій Мартин, Валерій Ушкалов, проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша, директор коледжу Юрій Садварі. Їх цікавили перспективи галузі у зв’язку з посиленням екологічних стандартів, розвінчування міфу про нерентабельність м’ясного скотарства, технічні аспекти вирощування м’яних порід худоби тощо.

     Центральним же питанням порядку денного став звіт декана агробіологічного факультету про виконання заходів програми розвитку університету «Голосіївська ініціатива-2020». Тож Віктор Забалуєв зазначив, що факультет є одним із засновників університету та об’єднує 12 кафедр, на яких працюють 126 викладачів, практично всі з них з науковими ступенями, та навчаються 922 студенти. На факультеті, за словами доповідача, функціонують англомовні групи, викладання окремих дисциплін у яких відбувається іноземною мовою. У полі зору колективу – завжди практична підготовка студентів. Саме брак умінь майбутніх агрономів спонукав керівництво до пошуку баз практик (до основних – навчально-дослідних господарств університету – додано ще й інші агропідприємства) і урізноманітнення практичних занять. Останнє ж знайшло своє відображення через проведення виїзних занять з кожної дисципліни на передовому виробництві. Що ж до успіхів студентів, то факультет має переможців і призерів студентських олімпіад і наукових конкурсів. І, як зазначив декан, всі випускники працюють за фахом. Серед проблем, що він їх озвучив, – впровадження сучасних методів навчання, посилення персональної відповідальності викладачів за якість підготовки фахівців та власне підвищення кваліфікації перших. Викликом, підкреслив доповідач, для факультету є навіть не якісний, а кількісний набір студентів. Тому левова частка часу наразі витрачається на проведення профорієнтаційних зустрічей, співпрацю з Національним еколого-натуралістичним центром, Малою академією наук. Хоча не всі кафедри працюють у зазначеному напрямку. Наука представлена 49 тематиками та фінансуванням у 4,5 млн.грн.

     Проректор з навчально-виховної роботи Сергій Кваша закцентував увагу на тенденцію зменшення контингенту студентів і невиконання обсягу державного замовлення на факультеті, хоча за чисельністю він і досі є одним з найбільших. Відсутнє стратегічне планування, спостерігається ускладнення взаємодії у колективі, що, до речі, підтверджують результати опитування студактиву підрозділу. В освітньому процесі використовується застаріла матеріально-технічна база. 5 кафедр не мають жодного атестованого електронного навчального курсу, повторюються з року в рік, причому дослівно, теми магістерських робіт. А ще половина студентів абсолютно не бере участі в позааудиторній роботі і, відповідно, при нарахуванні стипендіального рейтингу у позиції додаткових десяти балів мають нулі. Враховуючи все це, тільки індивідуальна дія декана у взаємодії із завідувачами кафедр є запорукою утриматися і розвиватися у цей надскладний час, переконаний проректор.

     Начальник навчального відділу Оксана Зазимко повідомила результати перевірки якості навчання на факультеті. Так, більшість занять, відвіданих членами вченої ради проведені без зауважень. Однак викликають стурбованість малочисельні кафедри і групи студентів заочної форми навчання, наповненість і актуальність веб сторінок кафедр та результати анкетування студентів, які прямо вказують на недоліки.

     Начальник науково-дослідної частини Володимир Отченашко зазначив, що факультет має сім держбюджетних наукових тематик, однак ситуація по конкретних підрозділах є нерівномірною. За обсягом залучених коштів до спецфонду факультет є лідером, але не повністю реалізовує свої резерви. Власне про такі можливості та ініціативу долучатися до них з боку самих кафедр і йшла мова.

     Директор ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження Володимир Козирський і декан факультету тваринництва і водних біоресурсів Вадим Кондратюк, які перевіряли роботу деканату, висловили занепокоєння відсутністю консенсусу між адміністрацією факультету і кафедрами та зауважили на необхідності суттєвого поліпшення матеріально-технічної бази, без якої не буде студента і, відповідно, факультету.

     Резюмуючи зазначене, ректор Станіслав Ніколаєнко підкреслив, що на факультеті не діє принцип рівнонапруженості, частина кафедр самоусунулися в тому числі від профорієнтації, працюють нерівномірно, безініціативно. Співпраця з бізнесом є недостатньою. Тому вчена рада звертає увагу колективу факультету на наявні серйозні недоліки. Зі свого боку ректорат надасть допомогу для розвитку матеріально-технічної бази факультету. А колективу слід ретельно проаналізувати матеріали сьогоднішньої наради, обговорити їх в колективі, напрацювати план усунення недоліків та розвитку факультету і надати його в ректорат для контролю.

     На засіданні заслухано доповідь начальника відділу організаційної діяльності навчально-дослідних господарств та навчально-виробничої практики Василя Туринського про розвиток НДГ університету з точки зору посилення педагогічної, наукової та практичної підготовки студентів. Наразі господарства рухаються у вірному напрямі, що дозволило не тільки впоратися з боргами, а й інвестувати в матеріально-технічну базу. Вони ж є основними базами дисертаційних і магістерських досліджень. Так, на 2800 ділянках проводяться досліди. Крім того, на демонстраційних полях реалізується і теоретична, і практична складові підготовки. Близько чотирьох тисяч студентів пройшли різні практики саме в університетських НДГ. У планах, за словами доповідача, – впровадити амбітний проект щодо підтримки і впровадження сільськогосподарської та продовольчої політики в Україні, який розробили науковці економічного факультету, створення бази для дуального навчання, де знайшлося б місце і інженерам, і технологам, і землевпорядникам, і економістам, а також сучасного центру з підвищення кваліфікації та ін.

     Участь в обговоренні взяли проректор Сергій Кваша, професори Євген Томін, Тетяна Патика, Іван Чумаченко, Анатолій Діброва. Принагідно перший проректор Ігор Ібатуллін подякував Леоніду Центилу за підтримку у розвитку навчально-дослідних господарств університету.

     Також вчена рада шляхом таємного голосування рекомендувала кандидатури на присудження державних премій та присвоїла вчені звання.
    Крім того, підтримані рішення навчально-методичної ради щодо ліцензійних і акредитаційних справ, затверджено положення про екзамени і заліки, теми дисертаційних робіт, рекомендовано до друку монографії і наукові видання.

     На завершення ректор університету Станіслав Ніколаєнко закцентував увагу на проведенні на високому рівні Днів відкритих дверей, які стартують уже завтра.

Ольга Наконечна

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook