ГУРТОК «ОНТОГЕНЕЗ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ТВАРИН» – ШЛЯХ ВІД СТУДЕНТА ДО КВАЛІФІКОВАНОГО ФАХІВЦЯ

24 січня 2018, 20:58

   На кафедрі технологій виробництва молока та м’яса з 2008 року діє науковий гурток «Онтогенез сільськогосподарських тварин», керівниками якого є доценти Л. А. Коропець та Д. К. Носевич. Поняття про онтогенез включає особливості формування і розвитку тварини впродовж усього життя. В сучасній технології виробництва продукції тваринництва підперіоди онтогенезу тварин тісно пов’язані з умовами їх утримання, годівлі та використання. Саме тому студенти, які бажають досконало оволодіти знаннями корисними у виробничій діяльності, вступають до цього гуртка.

   Щороку кількість гуртківців перевищує 20 студентів. Основним завданням гуртка є навчити майбутніх фахівців розуміти потреби сільськогосподарських тварин та поєднувати знання з їх біології та сучасної технології виробництва продукції тваринництва. Це надзвичайно важливо, оскільки якісну і рентабельну продукцію можливо отримати лише від здорових високопродуктивних тварин, задоволення потреб яких, а не бездушна експлуатація, дозволяють створити оптимальні виробничі умови.

    Гуртківці приймають активну участь у конференціях, відвідують сільськогосподарські виставки, публікують результати досліджень у збірниках наукових праць. Для поглиблення знань із сучасної технології виробництва продукції тваринництва, керівники гуртка щороку організовують виїзні  засідання у кращих тваринницьких підприємствах України. Так гуртківці провели виїзний семінар «Наука – Виробництво» у ТОВ «Українська молочна компанія» Згурівського району Київської області. Директор з тваринництва Лілія Анатоліївна Іваноглу ознайомила студентів з сучасними підходами до вирощування ремонтного молодняку великої рогатої худоби та виробництвом молока на промисловій основі.

   Останнім часом, в країнах західної Європи та північної Америки все більше поширюється роботизація тваринницьких ферм з виробництва молока. Система добровільного доїння (доїльні роботи) дозволяє істотно знижувати витрати на оплату праці, скорочуючи потребу в кількості працівників. В Україні також є дві роботизовані ферми: ПСП «Україна» Житомирської області та ТДВ «Терезине» Київської області. Гуртківці також відвідали ТДВ «Терезине» та ознайомилися із технологією виробництва молока на фермі з роботизованим доїнням корів.

    Подальша робота гуртка буде спрямована на поглиблення співпраці із кращими підприємствами України та залучення студентів до вивчення біологічних особливостей тварин, яких утримують в них. На нашу думку, це сприятиме розширенню та поглибленню фахових знань майбутніх фахівців, а в подальшому – їх ефективному працевлаштуванню та кар’єрному росту.

Лариса Коропець,

Дмитро Носевич

доценти кафедри технологій виробництва

молока та м’яса

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook