Ректорат розглянув стан готовності університету до нового навчального року

28 серпня 2017 року

Останній літній ректорат 2017 року, засідання якого пройшло 28 серпня під головуванням Станіслава Ніколаєнка, виявився дуже напруженим: температура його внутрішньої напруги відповідала тій, що панує на вулиці. Порядок денний охоплював широкий спектр питань, але всі вони були сконцентровані навколо підготовки університету до нового навчального року. Та все за порядком.

Відкриваючи засідання, ректор зупинився на заходах, які пройдуть на поточному тижні. Вже сьогодні – семінар для викладачів, які тільки-но приступають до виконання своїх обов’язків, вшанування кращих працівників університету і вручення нагород, традиційна «Школа першокурсника» для контрактників. Він наголосив, що 29 серпня відбудеться серпневе засідання вченої ради НУБіП, на якому обговорюватимуться результати діяльності за попередній рік та сформовані плани на майбутнє. Логічним продовженням цього стануть вчені ради ННІ та факультетів, які пройдуть 30 серпня. 31 серпня ж відбудеться урочиста посвята в першокурсники, а 1 вересня – свято Дня знань.

Очільник університету підкреслив, що взятий курс на розвиток університету, перебудова його організаційної складової дозволила утвердити позиції нашого вишу. Це засвідчує, наприклад, хоча б кількість студентів, які вступили на спеціальності НУБіП, – 32% від усіх, хто став студентом за такими ж спеціальностями в усіх вишах України. Тому сьогодні-завтра ми аналізуємо наші здобутки і долучаємося до дискусії щодо поліпшення нашої діяльності.

Поточні результати вступної кампанії доповів відповідальний секретар приймальної комісії Віктор Шевчук. До базового закладу зараховано 5065 студентів, з них 2737 за державним замовленням. Порівняно з минулим роком кількість студентів, які навчатимуться за державний кошт, зменшилася, перш за все, через демографічну ситуацію і зменшення обсягів держзамовлення на рівні державі. Проте на 138 зросла кількість контрактників бакалаврату і на 102 - магістратури. Крім того, вже 203 особи зараховані на навчання на другу вищу освіту. Також Віктор Шевчук акцентував увагу на середньому балі вступників, який на деякі спеціальності в цьому році значно зріс. Декан юридичного факультету Олена Яра проінформувала про деякі аспекти вступу до магістратури на спеціальність «Правознавство». Він відбувався за технологією ЗНО, що в наступному році планується поширити на деякі інші спеціальності, зокрема при складанні вступного іспиту з іноземної мови. За результатами випробування 20% абітурієнтів не подолали вступний поріг, решта ж очікують зарахування за державним замовленням, яке відбудеться сьогодні.

Підводячи риску, ректор Станіслав Ніколаєнко доручив першому проректору Ігорю Ібатулліну, відповідальному секретарю Віктору Шевчуку підготувати і внести пропозиції щодо відзначення членів відбіркових і екзаменаційних комісій преміями і провести окрему нараду, на якій подякувати за роботу.

Завідувач підготовчого відділення Оксана Багацька доповіла про результати його роботи. У цьому році кількість слухачів відділення подвоїлася, була запроваджена очно-дистанційна форма навчання. З 88 слухачів до НУБіП вступили 53. Серед пропозицій, що стосувалися поліпшення роботи, завідувач відділення визначила необхідність розпочати набір слухачів із вересня, встановити конкурсні предмети і вартість навчання, завершення наповнення дистанційних курсів.

Станіслав Ніколаєнко доручив деканам і директорам мати по одній групі слухачів підготовчого відділення для кожної спеціальності. Проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша озвучив пропозиції навчально-методичної ради провести організаційні зміни в структурі і посилити маркетингову складову профорієнтаційної діяльності, в тому числі й підготовчого відділення.

Наступним питанням порядку денного стала готовність університету до нового навчального року. Проректор з навчально-науково-виробничих питань та адміністративно-господарської діяльності Валерій Іщенко проінформував про ремонтні роботи, проведені за останній рік у корпусах і гуртожитках. Так, в гуртожитку №2 відремонтована жіноча душова кімната, №5 – чоловіча душова, №4 – облаштований вузол обліку гарячої води, №6 – місця загального користування, №8 – вестибюль, №9 – замінено 12 вікон і перекрито дах, №10 – капітально відремонтовані місця загального користування і кухні на одному стояку, №12 – фасад. У корпусах: №2 – відремонтовано фасад, №3 – триває оснащення аудиторій і кабінетів, №4 – капітальний ремонт фойє, №10 – чотири лекційні і навчальні аудиторії, №12 – встановлюються теплопункти. Стосовно цього перший проректор Ігор Ібатуллін навів результати комісійної перевірки корпусів, яка показала недоліки у підготовці окремих кафедр. Ще є кілька днів, аби навести лад. Начальник навчального відділу Оксана Зазимко озвучила пропозиції навчально-методичної ради щодо графіку навчального процесу. У першому семестрі навчання планується провести з 4 вересня по 16 грудня, з 18 до 30 грудня – сесія. У другому семестрі –з 5 лютого по 19 травня 2018 року, сесія – з 21 травня по 9 червня. Директор студмістечка Сергій Стецюк запевнив у готовності гуртожитків до поселення студентів.

 

Директор служби закладів харчування Богдан Дубас доповів про стан і заходи з поліпшення якості харчування в студентських їдальнях та буфетах. До кінця року планується закупити необхідне обладнання, з 1 вересня – запровадити систему комплексних обідів. Планується відкрити буфети в корпусах №2 та 8 і гуртожитку №5, вечірнє студентське кафе в центральній їдальні.

Начальник науково-дослідної частини Володимир Отченашко проінформував про результати першого етапу конкурсу наукових проектів для молодих вчених. Всього сито відбору пройшли 18 проектів. Найбільше з них подали ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження, факультет ветеринарної медицини та Українська лабораторія якості та безпеки продукції АПК. Не брали цього року участь молоді науковці факультетів механіко-технологічного, конструювання і дизайну, агробіологічного та гуманітарно-педагогічного. Проекти подані для участі в конкурсі до Міністерства освіти і науки України.

Директор ННЦ виховної роботи та соціального розвитку Віталій Коваленко проінформував про заходи до Дня знань (програма опублікована на офіційному сайті університету: https://nubip.edu.ua/node/35109). Генеральна репетиція відбудеться 31 серпня о 1500 на стадіоні.

Учений секретар Оксана Барановська представила план заходів на вересень, коли традиційно відбуватимуться наукові конференції та статутні заходи. За анонсами слідкуйте в календарі подій на офіційному сайті університету.

Проректор Сергій Кваша презентував план підготовки до відзначення 120-річчя нашої alma mater. Протягом дня до нього ще приймаються пропозиції, а остаточно документ затвердить вчена рада.

Начальник спеціального відділу Валерій Бевз акцентував увагу на необхідності постановки на військовий облік усіх хлопців-першокурсників, які проживатимуть в нашому студмістечку.

Голова Студентської організації Ілля Вакарчук проінформував про готовність студентства до проведення Дня знань і традиційної «Студентської республіки», висловив думку, що потрібно підтримати ідею мотивації студентів до участі в самоврядуванні. А для цього слід провести зустріч керівництва університету з студактивом. Ректор підтримав цю молодіжну ідею.

Валентин Обрамбальський,
Денис Рудень

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook