Навчальна практика з Загальної екології

30 червня 2017 року

Пошук найбільш оптимальних шляхів та засобів підготовки висококваліфікованих фахівців будь – якої галузі діяльності – одне з головних завдань сучасної системи освіти. На факультеті захисту рослин, біотехнологій та екології навчальний рік закінчується проходженням навчальних та навчально-виробничих практик.

Навчальна практика з дисципліни «Загальна екологія» для студентів 2 курсу спеціальності «Екологія», керівник доцент кафедри загальної екології та безпеки життєдіяльності, кандидат біологічних наук Людмила Соломенко, проходила з 12 по 17 червня.

 Актуальною проблемою у навчанні  майбутніх фахівців екологів є формування вмінь та навичок творчої діяльності, розвиток навчально – пізнавальної діяльності і т. і. Саме тому кафедра загальної екології та безпеки життєдіяльності факультету захисту рослин, біотехнологій та екології направляє організацію практичної роботи студентів як один із видів їх креативного розвитку. Вивчаючи дисципліну «Загальна екологія», студенти мають засвоїти закони формування структури і функціонування, розвитку (природної та антропогенної динаміки) живих систем, концентруючи увагу на їхніх цілісних властивостях, таких як стійкість, продуктивність, надійність, кругообіг речовини і баланс енергії. Ці теоретичні підходи розглядаються в ієрархічній послідовності від організму до біосфери: аутекологія (екологія організму), демекологія (екологія популяції), синекологія (біоценологія), екосистемологія (біогеоценологія), біосферологія (глобальна екологія). В кінці курсу проводиться навчальна практика з дисципліни «Загальна екологія».

Визначення основних видів середовища проживання організмів, надання порівняльної характеристики, дослідження їх взаємозв’язків і взаємопроникнення, визначення кількісної оцінки популяцій видів методом квадратів  було проведено на території Голосіївського НПП. Під час польових досліджень кожна підгрупа з 4 студентів відібрала зразки для визначення загальної токсичності середовища в лабораторних умовах.

Знайомство з різними  екологічними групами рослин по відношенню до різних екологічних факторів (світло, вологість, хімічний склад грунту, алелопатичні взаємовідносини) студенти мали змогу провести на території

Комунального підприємства по утриманню зелених насаджень Голосіївського району міста Києва.

Кожна підгрупа студентів отримала індивідуальне завдання по визначенню біопродуктивності фітоценозу, сукцесійних процесів, визначенню рівня забруднення атмосферного повітря розрахунковим методом за концентрацією чадного газу (СО) та методом ліхеноіндикації. Отримані результати лабораторно-польових досліджень студенти оформили у вигляді Звітів та Щоденників практики. Всі підгрупи успішно пройшли захист практики.

Л. Соломенко, доцент кафедри загальної екології та БЖД,

керівник практики

 


Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook