Інформаційний день Горизонт 2020 – Міжнародна співпраця та розвиток наукової кар’єри в Європейському вимірі

8 червня 2017 року
НУБіП України

 

    6 червня 2017 р. в рамках діяльності Національного контактного пункту рамкової програми «Горизонт 2020» за тематичним напрямом «Харчова безпека, стале сільське господарство, морські дослідження та біоекономіка», відбувсяінформаційний день, що передбачав науково-практичний семінар «Міжнародна співпраця та розвиток наукової кар’єри в Європейському вимірі».

     Основною метою заходу було поширення знань щодо участі у міжнародних наукових консорціумах для здійснення досліджень науковою спільнотою аграрних ВНЗ України та вдосконалення компетентностей щодо написання грантових заявок за тематичними напрямами «Харчова безпека» та «Клімат і природні ресурси» Горизонт 2020.

     Зі вступним словом до учасників інформаційного дня звернулася керівник НКП Горизонт 2020 на базі НУБіП України Наталія Демешкант, яка відзначила, що на сьогодні робоча група з питань освіти і науки Єврокомісії працює над розробкою концепції та основних тематичних напрямів наступної після Горизонту 2020, дев’ятої, європейської рамкової програми. Управління міжнародного співробітництва та європейської інтеграції МОН України на разі формує представництво України для участі у засіданнях даної групи. В свою чергу перед науковими колективами стоїть завдання консолідації за відповідними науковими напрямами з залученням бізнесових структур, які потребують наукового супроводу для вдосконалення технологій і, відповідно, покращення якості життя в європейському масштабі. Вищі навчальні заклади України уже мають позитивний досвід створення подібних об’єднань та долучення до європейських технологічних платформ, що значно збільшує шанси отримання європейських грантів. Саме цій тематиці був присвячений червневий інформаційний день.

     Традиційно подібні семінари включають рекомендації щодо підготовки наукових публікацій у високорейтингових міжнародних журналах. Цього разу Ірина Тихонкова, спеціаліст з навчання «Інтелектуальна власність та наукові дослідження» Clarivate Analytics представила тему «Публікація в міжнародному науковому виданні, що індексується в Webof Science: міфи і реальність або як оцінити власні шанси.

     Характеристику наукових мереж та напрями співробітництва в рамках мікропроектів представила у скайп-виступі керівник національного контактного пункту в Ужгородському національному університеті Таїсія Симочко. Корисним було ознайомлення учасників семінару з діючою і постійно доповнюваною інтернет-платформою Food for Life, що є частиною європейської технологічної платформи (http://foodforlife-spain.es/wp-content/uploads/2016/12/ETP_Food_for_Life_SRIA_2016_FINAL.pdf). Платформа є першою спробою об’єднати науковців та виробництва з метою ефективної взаємодії та впровадження інновацій; спільного пошуку рішень критичних проблем та спільної участі у міжнародних проектах.

     Наступний скайп-виступ завідувача відділу з питань інтелектуальної власності Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника Любомира Никируй стосувався досвіду створення проектного консорціуму з відновлювальної енергетики Energy Hub Global, а також аналізу статистичних даних щодо участі української сторони у конкурсах РП Горизонт 2020 за 2016 рік та їх перспектив в 9 Європейській рамковій програмі. Серед нагальних рекомендацій до наукової спільноти запропоновано: чітко окреслити свої можливості; вказати переваги своїх наукових груп перед європейськими партнерами / інституціями; знайти місце для своїх ідей серед основних проблем, які окреслюються у РП-9; продемонструвати реальний «вихід» своїх майбутніх досліджень для бізнесу; об’єднати свої зусилля із партнерами з інших українських колективів для створення більш сильної власної ідеї у порівнянні із потенційними конкурентами; об’єднати свої зусилля із партнерами з інших українських колективів з метою підсилення потенційних можливостей дослідницької групи: сучасне обладнання, професійний колектив з досвідом участі у проектах, отримані прикладні результати. Як результат, буде сформовано «банк пропозицій» для представників Програмних комітетів та експертів від України; створеноробочі групи на базі тематичних НКП з метою збору таких даних, їх обговорення та узагальнення; висунуто кінцеві ідеї / пропозицій представниками Програмних комітетів та експертами від України як тематик майбутніх конкурсів РП-9.

     Роботу семінару продовжила керівник регіонального контактного пункту НУБіП України за тематичним напрямом "Клімат і ефективність використання ресурсів" Лілія Калачнюк, яка зосередилась на можливостях європейської програми COST (асоціація європейського співробітництва в галузінауки та технологій) для українських науковців. 

     Всі матеріали семінару будуть розміщені на сторінці НКП «Горизонт 2020» на сайті НУБіП України http://nubip.edu.ua/horizon2020.

Людмила Данькевич, 

науковий співробітник НКП «Горизонт 2020» при НУБіП України,

старший викладач кафедри англійської філології   

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook