Син своєї землі: прощання з народним поетом України Борисом Олійником

4 травня 2017 року
Київ

      Третього травня цього року в клубі Кабміну України по вул. Героїв Небесної Сотні українці прощалися з легендарним українським поетом Борисом Олійником, який відійшов у засвіти 30 квітня об 11 год. 45 хв. на 82 році життя після тривалої й виснажливої хвороби. А народився автор «Сивої ластівки» та поеми «Трубіж» на славній Полтавщині 22 жовтня 1935 року в с. Зачепилівка.

 

Життєвий шлях Бориса Олійника був непростим: він проліг від порога рідної сільської хати й привів його до Києва, нині столиці незалежної України, де здобув звання академіка, Героя України, довгий час головував у Фонді української культури, обирався депутатом Верховної Ради України чотирьох скликань та СРСР. У травні-червні 1986 року видатний український поет одним із перших побував у Чорнобилі, звідки вів репортажі на Центральному телебаченні. З 2010 року очолював Комітет з Національної премії України імені Тараса Шевченка.

 

 

 Серед численного гурту тих, хто прийшов попрощатися з Борисом Олійником було чимало відомих поетів, громадських та державних діячів, народних депутатів, артистів, зокрема В. Крищенко, В. Дончик, М. Жулинський, І. Заєць, М. Орлик, М. Сидоржевський, С. Хмара, В. Шевченко, Л. Косаківський, О. Омельченко, А. Пономаренко, Є. Ніщук, Р. Недашкіська, П. Мовчан, Л. Голота, Д. Павличко та багато інших.

 

 

     

Домовина потопала у квітах, люди прощалися зі сльозами на очах, лунали тужливі українські народні та церковні пісні… Останню шану віддали й високопосадовці Кабінету Міністрів на чолі із В. Гройсманом, а від Президента України у залі виділявся синьо-жовтий розкішний вінок із живих квітів. Поховали Поета на Байковому цвинтарі.

 

 


       

На прощанні із Б.Олійником побувала й делегація нашого університету на чолі із ректором, чл.-кор. АПН С. Ніколаєнком у складі декана гуманітарно-педагогічного факультету проф. В. Шинкарука, проф. С. Кіраля та ін.

 

 

 

Станіслав Миколайович особисто знав Бориса Ілліча й оповідав нам по дорозі на похорон цікаві історії із спілкування з Борисом Олійником. Він, зокрема, зазначив, що Україна втратила в особі Олійника потужного Поета, чесну й мужню Людину, відданого своєму народові патріота. Ми усі зійшлися на тій думці, що якби Б. Олійник створив лише поезію про Маму, яка стала всенародною піснею, то його ім’я навіки би закарбувалось на скрижалях історії світової культури.

проф. кафедри української та класичних мов С. Кіраль

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook