До 110-річчя з дня народження В.М. Ремесла

12 лютого 2017 року

          10 лютого в Миронівському інституті пшениці відбулося урочисте зібрання з нагоди 110-ї річниці від дня народження академіка, Селекціонера з великої літери, засновника і першого директора Миронівського інституту пшениці, який носить сьогодні його ім’я – Василя Миколайовича Ремесла.
      За своє життя Василь Миколайович створив більше 20 високоінтенсивних сортів озимої пшениці, які годували 2/3 населення Європи. Лише сорт Миронівська 808 займав посівні площі в 11 млн. га, з яких 8 – в СРСР і 3 – в країнах соціалістичної співдружності. Цей сорт визнаний шедевром вітчизняної і світової селекції та є генетичним джерелом для підвищення продуктивності, зимостійкості, адаптивності і пластичності. З використанням генплазми цього сорту створено понад 400 сортів пшениці».
      Вшанувати пам'ять про великого селекціонера до Миронівському інституту пшениці завітали віце-президент НААН Анатолій Заришняк, директор департаменту АПР Київської ОДА Сергій Шупик, директор Українського інституту експертизи сортів рослин Сергій Мельник, директор Маслівського аграрного технікуму Наталія Пахович, директор ННЦ «Інститут землеробства» академік НААН Віктор Камінський та його радник Віктор Сайко та інші. За дорученням ректора НУБіП України урочисту подію відвідали завідувач кафедри генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О Зеленського Віталій Жемойда, асистент кафедри Юлія Дмитренко та магістр 1-го року навчання спеціалізації «Селекція і генетика с.-г. культур» Олександр Мельник.

      Напередодні миронівські науковці на чолі з директором інституту Олександром Демидовим відвідали могилу академіка В.М. Ремесла на Байковому цвинтарі, пам’ятник на батьківщині Героя в місті Пирятин та ушанували його пам’ять покладанням квітів.
      Захід розпочали з перегляду документальних стрічок «Академик Василий Николаевич Ремесло» та «Сохрани цветок». Далі присутні гості виступили з вітальними словами, ділилися згадками про Василя Миколайовича, його внесок в сучасний розвиток селекційної науки. Директор Українського інституту експертизи сортів рослин Сергій Мельник підкреслив, що плеяда відомих миронівських селекціонерів на чолі з академіком Ремеслом нині має достойне продовження, і наголосив на вже відомій істині: «Якщо держава не вкладає кошти у вітчизняну селекцію, вона інвестуватиме іноземну». Про історію Маслівського інституту селекції та насінництва імені К.А. Тимірязєва, який в 1928 році закінчив В.М. Ремесло, розповіла директор Маслівського аграрного технікуму Наталія Пахович.

   

      За дорученням ректора НУБіП України Станіслава Миколайовича Ніколаєнка колектив інституту зі святом привітав завідувач кафедри генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О Зеленського Віталій Жемойда. Він поділився спогадами про те, що у 80-х роках за ініціативи В.М. Ремесла та завідувача кафедри селекції і насінництва УСГА, проф. М.О. Зеленського було організовано школу «Миронівських стажистів» – кращих випускників п’яти ВУЗів бувшого Союзу, які проходили теоретичну підготовку в УСГА, на кафедрі селекції і насинництва, а практичну в інституті. Таке стажування пройшли понад 40 молодих спеціалістів , серед яких нинішні академіки і доктори наук, зокрема: директор ВІР ім. В.І. Вавилова (м. Санкт-Петербург) М.І. Дзюбенко; професор кафедри генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського НУБіП України Г.М. Ковалишина; автор більше 40 сортів пшениці М.П. Чебаков, наукові співробітники науково-дослідних інститутів НААН та НАН Т. Левченко (Зіміна)В. Чернуський, В. Гаврилюк, О. Дергачов, Т. Муха, Т. Вологдіна та багато інших. 
У такаго співробітництва повинно бути достойне продовження!

      Вдячні слова про Василя Миколайовича говорили ветерани інституту, які знали його за життя, працювали під його керівництвом та особисто спілкувались.
     Закінчилась урочиста подія святковим концертом та дегустацією короваю з миронівської пшениці, якій присвятив усе своє життя Хлібодар Василь Миколайович Ремесло.

      Ми завжди будемо пам’ятати академіка Василя Миколайовича Ремесла – Людину з великої літери, Вченого і Селекціонера світового масштабу, сорти пшениці якого нагодували хлібом людство.

Його вже немає, а його хліба ростуть! 

Асистент кафедри генетики, селекції та насінництва Юлія Дмитренко.

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook