Завершилися співбесіди з керівниками структурних підрозділів

26 січня 2017 року

     26 січня 2017 року. Нинішній четвер став завершальним у низці співбесід з керівниками структурних підрозділів університету. З ними зустрілися ректор університету Станіслав Ніколаєнко, перший проректор Ігор Ібатуллін, проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша, начальник науково-дослідної частини Володимир Отченашко і начальник навчального відділу Оксана Зазимко.

     Про структуру і потенціал факультету тваринництва і водних біоресурсів динамічно і ємко доповів його декан Вадим Кондратюк. У 2016 році тут велися робота з підвищення якості надання освітніх послуг, поліпшення організації навчального процесу і матеріально-технічної бази. Оптимізовано навчальні плани з врахуванням побажань випускників та роботодавців: якщо у 2014 році читалося біля 60 дисциплін, то зараз на бакалавраті їх 35-40. Покращено практичну складову та контроль за проходженням навчальної практики. На кожній кафедрі створено базу передових підприємств, де проходять практичне навчання. Значно поліпшено аудиторний фонд, до ладу приведені всі лекційні аудиторії, створено і оснащено мультимедійну залу.

     За минулий рік факультет з 9-го місця загальноуніверситетського рейтингу перемістився на 5-те, на 1 бюджетну гривню заробив 67 копійок (проти 30 коп. у 2015 році). Успішно провели вступну кампанію – набрали 332 студенти (найбільший показник за останні 10 років), з них майже чверть – за умов договору.

     Серед завдань колективу на 2017 рік – створення на базі факультету центру здоров’я людини (де буде задіяна апі- та іпотерапія), третього комп’ютерного класу зі специфікою технологічних процесів у тваринництві та складання раціонів кормів, зміцнення міжнародних зв’язків. Розпочато роботу щодо створення чи стовідсоткового оновлення лабораторій. МОН визначило факультет базовим для проведення ІІ етапів двох Всеукраїнських студентських олімпіад. До 2020 року факультет повинен утричі збільшити надходження позабюджетних коштів.

     Серед перспективних наукових тематик для його вчених Станіслав Ніколаєнко назвав «Годівлю тварин в умовах Чорнобильської зони», виконувати яку можна спільно з Українським НДІ сільськогосподарської радіології.
     Ректор поцікавився, яким керівництво факультету бачить стимулювання студентів. А оскільки одним з основним його аспектів там вбачають стипендіальне забезпечення, вінпоставив перед начальним відділом завдання провести серед студентів відповідне анкетування. Було відзначено те, що факультет виявився найбільш організованим у відвідуванні заходів, що проводилися за програмою «Горизонт 2020», перспективність влаштування випускників (один лише «Миронівський хлібопродукт» цього року забрав 9).

     Про роботу економічного факультету звітував його декан Анатолій Діброва. У роботі колективу є чимало здобутків, але є і недоліки. Головне завдання колективу – підготовка прикладного економіста – спеціаліста, здатного працювати у сучасних умовах.

     Поки що ж, зазначив Станіслав Ніколаєнко, факультет використовує десь 40 відсотків свого потенціалу. Тож слід додавати в роботі, образно кажучи, вливати нову кров.

     Діяльність науково-дослідного та проектного інституту стандартизації і технологій екобезпечної та органічної продукції (м. Одеса) представив його директор Ігор Мазуренко. Це – провідний інститут переробної промисловості. За словами директора, він співпрацює з Держспоживстандартом і УЛЯБП АПК, а от МінАПК практично самоусунулося. Обсяг фінансування зростає тільки за рахунок власних досліджень. Наразі його науковці виконують 3 наукові теми, впроваджено 20 нових технологій.

     У перспективі на 2017 рік – виконання НДР на загальну суму біля 1.5 млн грн, розширення досліджень за позабюджетним фінансуванням, розширення спільних досліджень з УЛЯБП АПК на базі лабораторій інституту.

     Ректор університету, зазначивши, що наукова установа має боротися за свій імідж, поставив завдання нарощувати обсяг фінансування за загальним і спеціальним фондами, знайти можливість забезпечувати практику студентів університету, висловився за оптимізацію штатного технічного розкладу інституту.

     Представляючи роботу УЛЯБП АПК, її директор Валерій Ушкалов зазначив, що 2016 рік вона закінчила краще, аніж попередній. Кількість укладених договорів на різноманітні дослідження зросла з 369 до 460. На одну бюджетну гривню лабораторія заробила 1,2 (проти 0,9 у 2015 році). Найбільш перспективним напрямком є випробування засобів захисту рослин.

     Як зазначив перший проректор Ігор Ібатуллін, в лабораторії концептуально змінилася обстановка – зараз тут працюють магістри, співробітники подають до МОН наукові проекти і виграють конкурс, значно зросло наповнення спецфонду.

     Станіслав Ніколаєнко звернув увагу на необхідність забезпечення енергоощадності, необхідність збільшення числа публікацій у міжнародній наукометричній базі SCOPUS (2016 року вийшли 4 статті, ще 2 – на виході, але цього для такого колективу замало) і індексу Гірша. Очільник університету також поцікавився розміром заробітної плати науковців УЛЯБП АПК та наголосив на необхідності фінансового стимулювання тих, хто працює творчо. Відзначивши позитиви у роботі колективу, він висловився за те, щоб процес інтеграції УЛЯБП АПК в життя університету був більш динамічним.

Валентин Обрамбальський 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook