НПП механіко-технологічного факультету та сучасна електрика, гідравліка і мехатроніка техніки CLAAS

8 жовтня 2016, 12:14
Аграрний демонстраційний та навчальний центр, смт. Дослідницьке Київської області

 

  У Аграрному демонстраційному та навчальному центрі, що діє на базі ДНУ "Український НДІ прогнозування та випробування техніки і технологій для сільськогосподарського виробництва імені Леоніда Погорілого", за участі фірми «CLAAS» пройшов семінар «Сучасна електрика, гідравліка і мехатроніка в техніці «CLAAS». У його роботі взяли участь і представники НУБіП – викладачі кафедри сільськогосподарських машин та системотехніки ім. акад. П.М. Василенка – доцент Михайло Волянський і асистент Юрій Росамаха та їх колеги з кафедри тракторів, автомобілів та біоенергосистем – доценти Олексій Бешун, Олександр Лавриненко, старший викладач кафедри тракторів, автомобілів та біоенергосистем Максим Павленко

     Всі ці п’ять днів заняття проводив керівник підготовки менеджерів і сервісних спеціалістів компанії «CLAAS» в країнах СНД Сергій Бутов. Розглядалися питання, які мають велике значення для розвитку сучасної сільськогосподарської техніки та практичного її використання.

     День перший. Сергій Бутов детально познайомив слухачів з продукцією та тенденціями розвитку сільськогосподарської техніки, яку виробляє компанія «CLAAS», а також сучасними її розробками. Розглядалися типів гідроприводів та їх застосування на сучасній техніці з демонстрацією роботи принципових схем, принцип автоматичного керування в гідравліці «принцип гідравлічної рівноваги» на прикладі регулятора потоку та типи гідравлічних клапанів, що застосовують на тракторах і сільськогосподарських машинах. Велику зацікавленість викликала побудова принципових гідравлічних схем з відкритим та закритим центром, низького тиску, Load Sensing тощо, а також гідрооб’ємні приводи, їх системи сервокерування – від механічних до електронних.

     День другий. Він був присвячений електриці та електроніці: від базових законів електрики та магнетизму до сучасних розробок. Зокрема розглядалися основні електронні складові (потенціометр, датчик Холла тощо), що використовуються на практиці, принципи побудови автоматичних систем з електронним керуванням, електричні з’єднання – принципи побудови електричних схем, принципи електронного керування (дистанційне реле, електронний модуль керування). А також основи CAN Bus (будова та принцип дії, особливості застосування на практиці) і «Мехатроніки» (взаємодія між електрикою, гідравлікою та механікою), логіка побудови і дія (поведінка) машини, методика пошуку несправностей на машині, системи діагностики сільськогосподарських машин на прикладі діагностичної системи CLAAS – CDS (Claas Diagnostik Systems).

     День третій. Його виділили для практичної роботи з машинами – зернозбиральним комбайном LEXION 770 і трактором AXION 930 (огляд, складові, керування, налагодження, виконання замірів у гідравліці і електриці, пошук несправностей).

     День четвертий. Учасники розглядали принцип дії автоматичного керування машинами (конструктивні особливості складових, різні типи вхідних сигналів тощо), всі робочі процеси у зернозбиральному комбайні і їх автоматизацію на прикладі комбайна LEXION, автоматичне налагодження машини на максимальну продуктивність CEMOS, AUTO FILL. А також автоматичне керування (рульове) машин AUTO PILOT – LASER PILOT – KAMERA PILOT – GPS PILOT, принцип дії супутникової навігації (точність роботи системи, коректуючи сигнали, застосування на практиці), системи контролю продуктивності машини і оптимізація машино тракторного парку Telematics.

     День п’ятий. CLAAS EASY продемонстрував системний підхід компанії при виробництві машин: типи коробок зміни передач, що застосовуються сьогодні на тракторах, їх принцип дії, принцип роботи систем очистки зернозбиральних комбайнів, налагодження машини на оптимальну продуктивність з урахуванням заданих втрат, машини для збирання зелених кормів (косарки, ворушилки, валкоутворювачі, причепи самозавантажувачі, преспідбирачі, кормозбиральні комбайни), підготовку трактора до роботи (тиск в шинах, баластування, регулювання задньої навіски, лінія тяги трактора тощо), систему вприскування палива дизельних двигунів, стандарти вимірювання потужності, ступінь завантаження та перевантаження двигуна.

Изображение

     Таким чином завдяки світовому лідеру сільськогосподарського машинобудування – фірмі CLAAS, викладачі вишів України мали змогу ближче познайомитися з сучасними розробками, а також (що є надзвичайно важливим) отримали електронну інформацію та методичні матеріали, які будуть використані у навчальному процесі підготовки фахівців.

     Особливо хочеться відмітити надзвичайно високий рівень підготовки викладача Сергія Бутова, у якого було чому повчитися і з точки зору педагогічної майстерності. А також висловити вдячність організаторам семінару – Аграрному демонстраційному та навчальному центру іНауково-методичному центру інформаційно-аналітичного забезпечення діяльності вищих навчальних закладів «Агроосвіта», що створили належні умови для роботи.

Юрій Гуменюк, 
в.о. завідувача кафедри 
сільськогосподарських машин та системотехніки

імені академіка П. М. Василенка 

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook