Науковий гурток "Обґрунтування інженерних рішень у машиновикористанні"

 
 
ЗВІТ
 
про роботу студентського наукового гуртка
 
«Обґрунтування інженерних рішень у машиновикористанні»
 
в I семестрі 2021 року.
 
Основною метою діяльності наукового гуртка є формування у студентів компетенцій, спрямованих на засвоєння знань, а також вироблення умінь та навичок дослідницької діяльності.
Протягом осіннього семестру студенти проводили самостійні наукові дослідження. Велика увага приділялася формуванню у них умінь та навичок аналізу результатів проведених дослідження, а також підготовці за їх результатами звітів та наукових публікацій.
 
Результати проведених наукових досліджень обговорювалися на засіданні гуртка, а також були опубліковані у вітчизняних наукових виданнях.
Члени гуртка приймали участь у конференціях, що проводяться як в університеті, так і в інших вузах:
·                    75 Всеукраїнська науково-практична студентська конференція «Наукові здобутки студентів у дослідженнях технічних та біоенергетичних систем природокористування»,
·                    ІV Міжнародна науково- практична конференція,
·                    Міжнародна науково-практична конференція "Шляхи вирішення сучасних проблем та покращення технологій аграрного сектору України"
·                    XХІІ Міжнародної наукової конференції "Сучасні проблеми землеробської механіки",
·                    Міжнародна науково-практична конференція "Прогресивні технології в аграрному виробництві з використанням сучасної техніки на основі точного землеробства".
 
Наукові досягнення гуртківців в цьому навчальному році:
·                   опубліковано 12 тез доповідей міжнародних наукових конференцій;
·                   захищено 2 бакалаврських проектів;
·                   6 магістерських робіт.
 
 
 
 ЗВІТ

про роботу студентського наукового гуртка

«Обґрунтування інженерних рішень у машиновикористанні»

за 2019-2020 навч. рік

 

Розвиток навичок системного мислення у студентів набуває особливої значущості в наш час, коли спостерігається тенденція до все більшої інтеграції в усіх сферах людської діяльності. Тому при дослідженні сучасного сільського господарства та окремих його складових недостатнім є застосування лише традиційних аналітичних методів дослідження, необхідні цілісні, комплексні та всебічні підходи. Одним із таких методів є системний підхід.

Головною метою роботи гуртка є розвиток системного мислення, усвідомлення необхідності застосування системного підходу до завдань управління та прийняття рішень, до дослідження складних явищ і процесів у аграрних технологічних системах.

Протягом 2019-2020 навчального року проводилися заняття наукового гуртка, де обговорювалися актуальні питання розвитку сільського господарства України, країн ближнього і дальнього зарубіжжя. Члени гуртка стали активними відвідувачами виставок та конференцій:

Міжнародна виставка інноваційних рішень у зерновому господарстві "Зернові технології" (18.02.2020 – 20.02.2020);

Інтернет конференція: "Науково-технічні засади розроблення, випробування та прогнозування сільськогосподарської техніки і технологій";

Міжнародна виставка інноваційного агровиробництва та комплексного розвитку аграрного бізнесу Інтерагро Комплекс 2020 (28-30.10.2020).

Члени гуртка підготували доповіді (10 наукових доповідей) і прийняли активну участь в 74 Всеукраїнській науково-практичній студентській конференції, а також у Всеукраїнській науковій студентській конференції «Наукові здобутки студентів у дослідженнях технічних та біоенергетичних систем природокористування» 16-20 березня 2020 року.

1.    Грицюк В.В. студент 4 курсу механіко-технологічного факультету Аналіз використання машинно-тракторного парку в ТОВ «Віскар-Агро» Рівненської обл..

2.    Апостол В.О. студент 1 року навчання магістратури механіко-технологічного факультету Анліз методичних підходів до формування машинно-тракторного парку.

3.    Зануда Р.В. студент 1 року навчання магістратури механіко-технологічного факультету Формування складу комплексів машин з використанням програмного забезпечення для виробництва цукрових буряків в агрофірмі «Світанок» Київської області.

4.    Кочелаба В.О. студент 2 курсу механіко-технологічного факультету. Організація перевезень зерна автотранспортом АТПФОП в умовах ТОВ «Крокус» Полтавської обл.

5.    Кудрявський М.В. студент 2 курсу механіко-технологічного факультету. Розробка транспортно-виробничих процесів при перевезенні молочних продуктів в умовах Ніжинського молокозаводу.

6.    Михальченко А.П. студент 5 курсу з.в. механіко-технологічного факультету Комплексна механізація вирощування та збирання сої в ФГ "Рідний край " Хмельницької області.

7.    Москалик В.В. студент 3 курсу механіко-технологічного факультету Оцінка роботи машинних агрегатів для виконання транспортних і допоміжних операцій технологічної лінії сівби зернових культур.

8.    Приходько А.В. студент 1 року навчання магістратури механіко-технологічного факультету Комплексна оцінка технічного рівня машинно-тракторного агрегату.

9.    Стецюра В.В. студент 4 курсу механіко-технологічного факультет. Технологічна та техніко-економічна оцінка машинних агрегатів для виконання операцій збирання ріпаку.

10.  Гуржій Б.А. студент 5 курсу з.в. механіко-технологічного факультету Розробка механізованого процесу вирощування та збирання кукурудзи на зерно в ТОВ “Сварог-Дністер” Хмельницької області.

Робота гуртка продовжувалася після переходу навчання на дистанційну форму і проходила в режимі онлайн.

 

 
 
Гурток «Обґрунтування інженерних рішень у машиновикористанні» об’єднує студентів, які цікавляться сучасними тенденціями розвитку техніки і технологій в сільському господарстві. Учасники гуртка в процесі роботи отримають нові вміння і знання:
·        методи вирішення інженерних задач, такі як мозкова атака, синектика, морфологічний аналіз і синтез, функціонально-вартісний аналіз, алгоритм вирішення винахідницьких задач та ін.;
·        основні принципи будови технічних об’єктів, починаючи з простих (таких як лопата, коса) до сучасної складної сільськогосподарської техніки; 
·        дослідження еволюції сільськогосподарських машин і принципів створення нових або модернізації існуючих;
·        сучасні технології виробництва продукції рослинництва у поєднанні з новітніми конструкціями машин; 
·        методологія вибору науково обґрунтованих раціональних агротехнологій і відповідних комплексів машин;
·        оцінка перспектив і тенденцій розвитку машин і технологій.
Наші учасники відвідують міжнародні агропромислові та національні спеціалізовані виставки, що проводяться в Києві, Кропивницькому, смт.Дослідницьке, слідкують за результатами проведення таких виставок як Fieragricola, World Ag Expo, FIMA AGRICOLA, Salon International De L’ Agriculture, AgriTek Almaty, АГРОПРОДМАШ, ЗОЛОТАЯ ОСЕНЬ, АгроТек Россия, слухають відомих спікерів та експертів галузі з таких компаній як Adept Group, Agrieye, Svarog West Group, Sigma Blazer, Agrodron, Smart Farming, Agtech Ukraine, Unitech на каналах YouTube, приймають участь в наукових, науково-практичних студентських конференціях, студентських олімпіадах. 

Науково-дослідна робота, що здійснюється поза навчальним процесом організовується у межах студентського наукового гуртка «Обґрунтування інженерних рішень у машиновикористанні».
Студенти, які беруть участь в роботі гуртка, знайомляться з науковими методами дослідження, сучасними світовими досягненнями системного аналізу, мають можливість для поглибленого і творчого освоєння навчального матеріалу. У процесі підготовки студентської наукової роботи формуються навички самостійного вирішення актуальних наукових і практичних завдань, розвиваються творчі та аналітичні здібності студентів, підходи до організації та проведення наукових досліджень і спрямованість на практичне освоєння результатів наукової діяльності.
Результати науково-дослідних робіт студентів за тематикою наукових напрямків стають темами дипломних проектів та випускних кваліфікаційних робіт.
Питання, що розглядають в процесі роботи гуртка.
·        Технологічні процеси і технологічні системи, їх характеристики та їх техніко-економічний рівень.
·        Сучасний розвиток науки, техніки і технологій в АПК
·        Розвиток поколінь техніки і технологій у світовій економічній системі
·        Відповідність техніки інноваційним технологіям
·        SMART - метод багатокритеріальної оцінки альтернатив
·        AHP - метод аналіза ієрархій
·        SWOT-аналіз: сильні и слабкі сторони, можливості і загрози
·        Теорія ігор і прийняття рішень
·        Експертні технології прийняття рішень.
·        Стратегія розвитку сільськогосподарського господарства через призму впровадження нових технологій
Учасники наукового гуртка стали активними відвідувачами виставок аграрного та технічного спрямування, що проводилися в м.Києві, м.Кропивницькому, смт. Дослідницьке, де ознайомилися з найкращими зразками сучасної вітчизняної та імпортної техніки: комбайнами, тракторами, обладнанням для обробки і зберігання зерна, а також обладнанням для будівництва агроспоруд і транспортування врожаю. Кожна виставка є можливістю отримати досвід, завдяки інтерактивним брифінгам, семінарам, конференціям, круглим столам, панельним дискусіям.
Гуртківці мали можливість обговорити актуальні питання сільського господарств, питання інвестицій та інновацій в АПК, аналізу та прогнозування ринку сільгосппродукції, правові аспекти та проблеми аграрного сектору з найкомпетентнішими експертами.
 
 

  список членів гуртка

1. Черник Ю. О. студент 4 курсу механіко-технологічного факультету.
2. Бурлака О.В. студент 4 курсу механіко-технологічного факультету.
3. Пак Є.В. студент 4 курсу механіко-технологічного факультету.
4. Бондарєв О.С. студент 2 року навчання магістратури механіко-технологічного факультету.
5. Гонтарюк В.В. студент 2 року навчання магістратури механіко-технологічного факультету.
6. Кожуховська О.М. студент 2 року навчання магістратури механіко-технологічного факультету.
7. Чупилка Є.О. студент 2 року навчання магістратури механіко-технологічного факультету.
8. Кучерук В.О. студент 3 курсу механіко-технологічного факультету.
9. Жовнірчик Р.Я. студент 4 курсу механіко-технологічного факультету.
10. Мостовий І.В. студент 3 курсу механіко-технологічного факультету.
11. Хоменко В.В. студент 2 року навчання магістратури механіко-технологічного факультету.

12. Зеляк А.М. студент 2 року навчання магістратури механіко-технологічного факультету.

ЗВІТ
про роботу студентського наукового гуртка
«Обґрунтування інженерних рішень у машиновикористанні»
за 2015-2016 навч. рік
 
Наукова спрямованість гуртка полягає у вивченні сучасних методів системного аналізу, дослідження операцій, методів оптимізації, функціонально-вартісного аналізу, багатокритеріальної оцінки і вибору рішень щодо вдосконалення механізованого виробництва сільськогосподарської продукції.
Протягом 2015-2016 навчального року проводилися заняття наукового гуртка, де обговорювалися актуальні питання розвитку сільського господарства України, країн ближнього і дальнього зарубіжжя. Члени гуртка стали активними відвідувачами виставок, що проводилися в м.Києві:
·                         V Міжнародна виставка Agro Animal Show 2015;
·                         5 Міжнародна виставка інноваційних рішень у зерновому господарстві "Зернові технології" 11-13.02.2015 ;
·                         Міжнародна виставка озеленення, ландшафтного дизайну і садової техніки "FRUIT VEGETABLES LOGISTCS 2015" ;
·                         Міжнародна спеціалізована виставка-ярмарка "САД.ГОРОД.УРОЖАЙ-2015" ;
·                         Міжнародна виставка енергетики, електротехніки та енергоефективності "Еlcom Ukraine 2015" ;
·                         XXVII міжнародна агропромислова виставка АГРО 2015 3-6.06.2015 ;
·                         Міжнародна виставка інноваційного агровиробництва та комплексного розвитку аграрного бізнесу Інтерагро Комплекс ;
·                         Міжнародна виставка-ярмарок "Україна АГРАРНА-2015" ;
·                         Міжнародна спеціалізована виставка енергозберігаючого обладнання та альтернативних джерел енергії ENERGY ECO TECHNOLOGY 2015;
·                         VIII Міжнародна спеціалізована виставка "Енергоефективність. Відновлювальна енергетика" 10-13.10.2015;
·                         Міжнародна виставка інноваційного агровиробництва та комплексного розвитку аграрного бізнесу. "ІнтерАГРО комплекс" 2015.
Кількість членів гуртка 12 чоловік.
Члени гуртка підготували доповіді і прийняли активну участь в 69-ій студентській науковій конференції «Наукові здобутки студентів у дослідженнях технічних та біоенергетичних систем природокористування». (25–27 березня 2015 року).
1. Черник Ю. О. студент 4 курсу механіко-технологічного факультету. Огляд технологічних систем вирощування і збирання кукурудзи на зерно та їх технічне забезпечення.
2. Бурлака О.В. студент 4 курсу механіко-технологічного факультету. Обґрунтування вибору ефективного машиного агрегату для виконання механізованої технологічної операції.
3. Пак Є.В. студент 4 курсу механіко-технологічного факультету. Технологічні основи та техніко-економічна оцінка машинних агрегатів при вирощування озимого ріпаку.
4. Бондарєв О.С. студент 2 року навчання магістратури механіко-технологічного факультету. Обґрунтування складу комплексів машин для виробництва зернових культур в ПрАТ «Райз-Максимко» Полтавської області.
5. Гонтарюк В.В. студент 2 року навчання магістратури механіко-технологічного факультету. Обґрунтування механі-зованого процесу виробництва соняшни-ка в СТОВ «Мрія» Черкаської області.
6. Кожуховська О.М. студент 2 року навчання магістратури механіко-технологічного факультету. Обґрунтування механізованого процесу вирощування та збирання соняшника в ПАТ «Арцизького ХПП» Одеської області.
7. Чупилка Є.О. студент 2 року навчання магістратури механіко-технологічного факультету. Дослідження використання комплексів машин для виробництва озимого ріпаку в ПП «Аврора» Черкаської області.
8. Кучерук В.О. студент 3 курсу механіко-технологічного факультету. Визначення витрат коштів на використання техніки при вирощуванні зернових культур.
9. Жовнірчик Р.Я. студент 4 курсу механіко-технологічного факультету. Використання транспортних засобів на внесенні органічних добрив.
10. Мостовий І.В. студент 3 курсу механіко-технологічного факультету. Сучасні тенденції розвитку автомобільного транспорту.
11. Хоменко В.В., магістр механіко-технологічного факультету.Обґрунтування вибору ефективного машиного агрегату для виконання транспортної операції 
12. Зеляк А.М., магістр механіко-технологічного факультету.Обґрунтування вибору ефективного машиного агрегату для виконання допоміжної операції 
Члени гуртка прийняли активну участь в Всеукраїнській науковій студентській конференції «Наукові здобутки студентів у дослідженнях технічних та біоенергетичних систем природокористування».
 
Керівник гуртка, ст. викл.
кафедри ТСІМ                                                     В.Г.Опалко
 
 
Звіт про роботу
студентського наукового гуртка
за 2017/2018 навчальний рік

Наукова спрямованість гуртка полягає у розвитку системного мислення, застосуванні системного підходу до завдань прийняття рішень, дослідження технологічних процесів виробництва сільськогосподарської продукції.
Протягом 2017-2018 навчального року проводилися заняття наукового гуртка, де обговорювалися актуальні питання розвитку сільського господарства України, країн ближнього і дальнього зарубіжжя. 
За звітний рік проведено десять засідань гуртка. Члени гуртка підготували доповіді (10 наукових доповідей) і прийняли активну участь в Всеукраїнській науковій студентській конференції «Наукові здобутки студентів у дослідженнях технічних та біоенергетичних систем природокористування». Представлені результати наукових пошуків і досліджень:

·                   комплексна механізація вирощування та збирання картоплі ТОВ «Заросянське» (Федоренко О.О.);

·                   розробка механізованого процесу вирощування та збирання ріпаку для ПОСП «Шевченка» Київської області ( Сорока В.М.);

·                   визначення складу комплексів машин для вирощування та збирання картоплі в «ПП Володимирівка» Володимир-Волинського р-ну Волинської обл. (Оцалюк П.І.);

·                   визначення складу комплексів машин для вирощування та збирання цукрових буряків у ТОВ «Україна 2001» Теофіпольського р-ну Хмельницької обл. (Славецький В.О.);

·                   формування складу комплексів машин з використанням програмного забезпечення для виробництва озимої пшениці у ТОВ  «СворогДністер» Хмельницької області (Комарніцький В.А.);

·                   організація перевезень зерна із селянських спілок Носівського району автотранспортом АТПФОП Малинко О.О. (Лисенко В.С.);

·                   розробка транспортно-виробничих процесів при перевезенні молочних продуктів в умовах Ніжинського молокозаводу (Мирець І.І.);

·                   інформаційна технологія оцінки роботи машинних агрегатів для виконання операцій технологічної лінії сівби зернових культур (Давиденко А.В.);

·                   комплексна оцінка технічного рівня машинно-тракторного агрегату (Мурга Є.А.);

·                   технологічна та техніко-економічна оцінка машинних агрегатів для виконання операцій збирання цукрових буряків (СмиковськийД.С.).

Члени гуртка стали активними відвідувачами виставок, що проводилися в м.Києві:

·          Міжнародна агропромислова виставка АГРО-2017;

·          Міжнародна виставка ефективного тваринництва та птахівництва Agro Animal Show 2017;

·          Міжнародна виставка інноваційних рішень у зерновому господарстві «Зернові технології 2017»;

·          Міжнародна виставка «Озеленення, ландшафтного дизайну і садової техніки 2017»;

·          Міжнародна виставка енергетики, електротехніки та енергоефективності "elcom Ukraine 2017";

·          Шоста міжнародна виставка високотехнологічного овочівництва, промислового садівництва та виноградарства ФРУКТИ ОВОЧІ ЛОГІСТИКА 2017;

·          Міжнародна спеціалізована виставка КИЇВСЬКИЙ ТЕХНІЧНИЙ ЯРМАРОК .

Кількість членів гуртка 10 чоловік.

Керівник гуртка, доц.

кафедри ТСІМ                                                                               В.Г.Опалко

 

 

 

 
 

 

 
Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook