Навчальна практика з "Промислової біотехнології"

11 липня 2016 року

З 29 червня по 2 липня 2016 року третьокурсники факультету захисту рослин, біотехнологій та екології проходили навчальну практику з дисципліни «Промислова біотехнологія». В її рамках вони відвідали Інститут харчової біотехнології та геноміки НАН України, ознайомились з роботою відділу геноміки та молекулярної біотехнології, зокрема лабораторії біоінформатики та структурної біології, співробітники якої займаються вивченням методів структурної біології та біоінформатики для дослідження структури і динаміки цитоскелету.

 

Про сучасні напрямки досліджень лабораторії, а це вивчення біоінформаційного пошуку сайтів посттрансляційних модифікацій білків цитоскелету та з'ясуванням їх ролі, застосування і розвитку методів обчислень у Грід, а також інших методів високопродуктивних обчислень для вирішення фундаментальних і прикладних задач дослідження цитоскелету практикантам розповіла аспірантка Дарія Самофалова. Студенти ознайомились із сучасними дослідженнями з використанням сучасних методів традиційної світлової, а також лазерної скануючої конфокальної та люмінесцентної мікроскопії.

Кандидат біологічних наук Ярослав Пірко розповів студентам про особливості методу ПЛР та його модифікацій у лабораторії детекції ГМО та біобезпеки, а співробітниця інституту Ольга Бурлака ознайомила з лабораторією клітинної біології та нанобіотехнології, особливостями генетичної трансформації рослин, використання вуглецевих нанотрубок для генетичної трансформації рослин. На розробці наукових засад ресурсозаощаджувальних технологій переробки сільськогосподарської сировини, одержання нових видів харчових продуктів та отримання біопалива з біомаси спинилася співробітниця відділу промислової та харчової біотехнології Олена Тігунова.

 

Для студентів провели екскурсію до Інституту продовольчих ресурсів НААН України, де старший науковий співробітник відділу біотехнології С. Даниленко ознайомила їх з банком промислово цінних культур, перспективних для використання в біотехнологіях ферментованих молочних продуктів; умовами виділення з природних середовищ і дослідження біологічних властивостей штамів-пробіотиків – антагонізму по відношенню до патогенних і промислово шкідливих мікроорганізмів; закономірностями розвитку мікроорганізмів на різних поживних середовищах, особливостями кінетики росту в монокультурі і в асоціації, впливу технологічних параметрів на розвиток моно-і багато штамових композицій для створення нових технологій заквашувальних препаратів.

Було проведено ще одну екскурсію – до ВАТ НВП «Укрзооветпромпостач». Орієнтуючись на міжнародні стандарти якості, ця компанія виробляє ветеринарні препарати, використовуючи при цьому сировину виключно високої якості. Так, студенти ознайомились з основними елементами виробництва біологічного препарату Актофіту. А процеси біотехнологічного виробництва біопрепаратів Триходермін-Р та Гаупсин їм продемонстрували в лабораторії мікробіологічного методу захисту рослин Інституту захисту рослин НААН України

 прес-центр факультету

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook