Дрони на сторожі лісів

10 липня 2016 року

     На базі Боярської лісової дослідної станції Національного університету біоресурсів і природокористування діють три станції пожежної охорони лісу першого типу. Їх система покриває 92% всіх лісових масивів Боярської ЛДС.

    

     – Стаціонарні 48-метрові пожежні вежі, обладнані автономними відеокамерами, забезпечують спостереження в режимі реального часу за ситуацією на майже 16 тисячах гектарів лісових масивів, – розповідає директор Боярської ЛДС Анатолій Карпук. – Ситуація відслідковується на трьох екранах Центру спостереження: його диспетчер будь-якої миті з допомогою пульту управління може сконцентрувати увагу на тій чи іншій ділянці лісу.

     – При виявленні лісової пожежі пожежний спостерігач Антон Сова по азимутальному колу визначає точні параметри загорання та напрямок його поширення, – ділиться нюансами цієї роботи начальник лісогосподарського відділу Роман Сова. – Інформація надходить на комп’ютер, який визначає, куди за потреби слід направити пожежних з необхідною технікою для ліквідації чи локалізації пожежі. ДПС, у свою чергу, обирає найкоротшу відстань руху до місця загорання. Тобто в рази скорочується час виявлення лісової пожежі. Лісничий же, за яким закріплено майже 800 га лісу, зробити це швидко просто неспроможний. За ці години вогонь здатний охопити значну лісову площу. А камера спостереження робить це моментально, даючи, крім усього, можливість визначити масштаби пожежі і вид необхідних для гасіння засобів.

     Пожежній безпеці у Боярській ЛДС завжди приділяли особливу увагу. У цю спекотну пору завжди на поготові два пожежні екіпажі - водії Валерій Лук'яненко та Олександр Сокирський і рятувальники Сергій Мельник та Олександр Євлантьєв. Цього року придбали два квадрокоптери для повітряного спостереження (один базується на центральній садибі, де ним не натішиться провідний інженер лісового господарства Олександр Іванцов, другий – у Плесецькому лісництві з його лісовими масивами у 9 тисяч гектарів). Вони відслідковують загальну ситуацію, несанкціоновані заїзди громадян в ліс, пожежі в разі їх виникнення. Так що ці дрони суттєво полегшують роботу лісничих, певен головний лісничий ЛДС Олександр Шевчук.

    

Валентин Обрамбальський 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook