Стартували дослідження наших енергетиків у науково-практичному центрі тепличних технологій

4 квітня 2016 року

     ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження протягом останнього року опікується створенням науково-практичного центру тепличних технологій на базі тепличного господарства у комплексі Межигір’я. Адже під час виробництва овочів виникає цілий спектр задач, які можна розв’язувати в умовах, що максимально наближені до виробничих. Наприклад, застосування нових технологій освітлення, обігрівання, моніторинг стану рослин, оптимальне управління виробництвом тощо.

     У Центрі вже розпочато наукові дослідження стосовно зниження енергетичних витрат при вирощуванні огірка Bettina F1. Свої зусилля тут об’єднали науковці з трьох університетів – з кафедр автоматики та робототехнічних систем ім. акад. І.І. Мартиненка НУБіП, автоматизації та інтелектуальних систем керування Національного університету харчових технологій і технологій відновлюваної енергетики Варшавського університету наук про життя – і всебічного куратора цих досліджень асоціації «Теплиці України».

     Наразі ведуться дослідження ефективності використання інфрачервоного обігріву у теплиці та його впливу на рослину. Інфрачервоним джерелом тепла була обрана нагрівальна плівка Heat Flow від корейської компанії NAOS Co, яка встановлювались між рядами та під стінами. Таке розташування джерел тепла необхідне для зменшення повітряного проміжку і супроводжується збільшенням коефіцієнта корисної теплової дії на рослину та забезпечення теплового захисту скла від обмерзання.

     Втрати ж тепла через огорожу приміщення контролювалися за допомогою тепловізора.

     Реєстрація і архівація даних зміни температури та вологості повітря, що були ключовими параметрами для дослідження інфрачервоного обігріву, проводилась за допомогою експериментально розробленого електротехнічного комплексу на основі мікроконтролера ATmega 2560 від компанії Arduino.

     За попередніми результатами досліджень виявилось, що застосування плівкового інфрачервоного обігріву має ряд переваг перед традиційним опаленням і є вдалим вибором для теплиць з автономним мікрокліматом. Такий обігрів сприяє збільшенню вегетаційного періоду рослин і дозволяє вирощувати ранні сорти овочів і розсади, тим самим збільшуючи рентабельність. 

     Подальшим напрямом досліджень вчені обрали використання LED-технологій при вирощуванні огірків. Для отримання інформації про фізіологічний стан рослини в цих дослідах необхідні сенсори вимірювання температури і вологості листка, а також рівня води в рослині. 

     Щоб отримати такі сенсори провели переговори із представником американської компанії Spectrum Technologies Ральфом Джорджем. Вони виявилися вдалими: вчені отримали консультативний супровід, що дало змогу придбати це обладнання та отримати технічну інформацію щодо його встановлення. Наразі роботи тривають.

Богдан Куляк,
аспірант,
Володимир Решетюк,
доцент кафедри автоматики та робототехнічних
систем ім. акад. І.І. Мартиненка
 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook