Від символу французької культури до академічної співпраці: лекція професора Бенуа Ван Дер Реста як новий крок у співпраці між НУБіП та INP-AgroToulouse
У квітні 2025 року завершився візит до INP-AgroToulouse у рамках програми Erasmus заступника декана з міжнародної діяльності агробіологічного факультету Ольги Олександрівни КРАВЧЕНКО. І логічним кроком подальшої колаборації між нашими навчальними закладами стала онлайн — лекція директора міжнародних програм навчального закладу професора Бенуа Ван Дер Реста, «From millstone to French baguette, the history of bread formulation», до якої, окрім студентів і співробітників агробіологічного факультету, могли долучитися всі охочі, які прагнули дізнатися більше стосовно аграрної спадщини Франції, історії харчових технологій і можливості міжнародного академічного обміну.
На початку заходу Бенуа Ван Дер Рест ознайомив учасників з перспективами академічного обміну студентів і викладачів, організацією спільних наукових досліджень та можливостями стажування українських студентів у Тулузькій Політехніці (INP).
А далі почалася захоплива мандрівка в історію хлібопечення, під час якої вельмишановний гість ознайомив присутніх із впливом історичних і технологічних факторів на виробництво хліба у Франції, процесами збирання, зберігання й переробки зерна; а також месье Бенуа розповів, завдяки чому звичайне зерно перетворюється на кулінарну візитівку Франції — багет та шоколатин.
Після завершення лекції усі учасники мали можливості поставити запитання, які стосувалися як технології отримання хлібобулочних виробів, так і отримання консультації щодо умов навчання та академічного обміну у Франції.
Отже, сподіваємось, що ця лекція стане лише першим кроком у започаткуванні нових курсів та програми подвійних дипломів.
Ольга КРАВЧЕНКО,
заступник декана з міжнародної діяльності
агробіологічного факультету
Анна ЖУРОМСЬКА,
студентка 1 курсу АБФ