Науковий гурток ІННОВАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ У СВИНАРСТВІ


План роботи гуртка

Члени наукового гуртка

Події

Відзнаки

Звіт роботи гуртка

Оголошення

Керівник наукового гуртка



Лихач Вадим Ярославович

Доктор сільськогосподарських наук, професор


Науковий гурток «Інноваційні технології у свинарстві» працює з 2020 року (наказ №846 від 5.11.2020 р.) Щорічно передбачається 25 засідань студентського наукового гуртка, чисельність групи 15-20 студентів факультету тваринництва та водних біоресурсів й інших факультетів.

Студентські науковий гурток «Інноваційні технології у свинарстві» (далі Гурток) є об’єднанням здобувачів вищої освіти, що займаються науковою діяльністю на некомерційній основі. Гурток у своїй діяльності керується Конституцією України, чинним законодавством, Положенням про студентські наукові гуртки Національного університету біоресурсів і природокористування України.




Гурток є добровільною організацією здобувачів вищої освіти, які виявили бажання опанувати навичками проведення наукових досліджень із дисципліни «Технологія виробництва продукції свинарства» і успішно поєднують таку діяльність із навчанням.

Студентський науковий гурток «Інноваційні технології у свинарстві» - одна з форм наукової діяльності здобувачів вищої освіти, спрямована на розширення їх наукового потенціалу й формування навичок науково-дослідної діяльності у вільний від навчання чи спеціально відведений час.





Засідання студентського наукового гуртка проводяться в умовах навчальних, навчально-науково-виробничих лабораторіях кафедри технологій у птахівництві, свинарстві та вівчарстві, а також організовуються виїзні заняття в умовах провідних підприємствах з виробництва продукції свинарства та компаній, що забезпечують виробничий процес в галузі свинарства.




Основними цілями роботи Гуртка є:

· сприяння в підвищенні рівня наукової підготовки здобувачів вищої освіти;

· формування у студентів інтересу й потреби до наукової творчості;

· розвиток творчого мислення, наукової самостійності, підвищення внутрішньої організованості, свідомого відношення до навчання, поглиблення й закріплення отриманих у процесі навчання знань.

Основні завдання Гуртка:

· забезпечення активної участі здобувачів вищої освіти у проведенні наукових конференцій, конкурсів на кращу наукову працю, наукових семінарів;

· формування у здобувачів вищої освіти інтересу до наукової творчості, навчання методиці й способам самостійного вирішування наукових завдань й навичок роботи в наукових колективах;

· допомога здобувачам вищої освіти в оволодінні методикою й навичками проведення самостійних наукових досліджень і розробки наукових проблем;

· обмін досвідом організації й проведення наукової роботи серед членів студентських наукових гуртків;

· сприяння поглибленому вивчанню в більш широкому плані навчального матеріалу;

· підготовка із числа найбільш здатних, активних і успішних здобувачів вищої освіти резерву наукових і науково-педагогічних кадрів;

· виявлення найбільш обдарованих і талановитих здобувачів вищої освіти, використання їх творчого й інтелектуального потенціалу для вирішення актуальних завдань підвищення ефективності освітнього процесу.


Основні форми наукової роботи здобувачів вищої освіти в Гуртку:

· участь у виконанні планових НДР кафедри, у тому числі по господарських договорах і грантах;

· виконання завдань дослідницького характеру в період навчальної і виробничої практик;

· підготовка наукових доповідей, повідомлень і рефератів з актуальних питань, виступ з ними на засіданнях студентських наукових гуртків, наукових семінарах і конференціях;

· участь у конкурсах на кращі наукові роботи.





Тематика засідань гуртка є досить різноманітною, охоплює нагальні проблеми галузі свинарства. Так, основними темами засідань

на 2023-2024 навчальний рік є:

1. Народногосподарське значення та господарсько-біологічні особливості свиней.

2. Сучасний стан та тенденції розвитку свинарства у світі.

3. Стан та тенденції розвитку свинарства в Україні.

4. Породи свиней та сучасні підходи в їх використанні.

5. Сучасні напрямки племінної роботи у свинарстві.

6. Поняття про технологію, технологічні процеси та операції в свинарстві.

7. Інноваційні технології у свинарстві.

8. Ферми та комплекси для виробництва продукції свинарства, характеристика та класифікація.

9. Організаційно-технологічні принципи виробництва продукції свинарства.

10. Виробництво свинини в умовах потоково-цехової організації виробничих процесів.

11. Інтенсивні технології вирощування молодняку свиней.

12. Основи відтворення в свинарстві.

13. Методи штучного осіменіння свиней.

14. Системи утримання в свинарстві.

15. Сучасні елементи в обладнані для утримання свиней різних статево-вікових груп.

16. Технологія утримання холостих, поросних свиноматок та кнурів-плідників.

17. Технологія утримання поросних свиноматок та поросят-сисунів.

18. Технологія утримання поросят на дорощуванні.

19. Технологія утримання племінного та відгодівельного молодняку свиней.

20. Сучасні технології годівлі та напування в свинарстві.

21. Технологія годівлі холостих, поросних свиноматок та кнурів-плідників.

22. Технологія годівлі поросних свиноматок та поросят-сисунів.

23. Технологія годівлі поросят на дорощуванні.

24. Технологія годівлі племінного та відгодівельного молодняку свиней.

25. Нове в заготівлі, зберіганні та нормуванні кормів свиням.

26. Додаткові джерела кормів для свиней та досвід їх використання.

27. Сучасні системи, які забезпечують параметри мікроклімату в приміщеннях для утримання свиней.

28. Організація закупівлі свиней, їх приймання, забій та переробка.

29. Прибирання та переробка гною свинарських підприємств.

30. Ветеринарно-санітарне забезпечення свинарських підприємств.

31. Профілактика захворювань свиней.

32. Гігієна праці та техніка безпеки у свинарстві.

33. Технологія виробництва продукції свинарства в фермерських господарствах.

34. Екологічні проблеми при промисловому виробництві свинини та шляхи їх усунення.