Майбутні екологи з Нідерландів на воркшопі в НУБіП

2 липня 2015 року

 Виконуючи програму розвитку «Голосіївська ініціатива – 2020», цього тижня факультет захисту рослин, біотехнологій та екології Національного університету біоресурсів і природокористування України в рамках курсу «Радіоактивність та ядерна енергетика» приймає делегацію 29 студентів та двох викладачів - Матайса Сміта та Олексія Приступи Університету Вагенінген (Нідерланди). 

 
Програма навчання передбачає читання лекцій професорів – фахівців з радіобіології та радіоекології Ігоря Гудкова, Валерія Кашпарова, Віталія Гайченка, Віктора Ладиченка, Юрія Іванова та представника Національного екологічного центру України Максима Бабаєва. Викладання проходить англійською мовою. 
 
 
Окрім теоретичних занять, іноземці спільно зі студентами університету провели лабораторні дослідження, зокрема по визначенню радіонуклідів у харчовій продукції та сировині. Гостей також зацікавили наукові доробки лабораторії фітовірусології та біотехнології.
 
– Україна має надзвичайний досвід у сфері радіоекологічного моніторингу. Ми знаємо, що вчені Вашого університету брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС і зараз консультують японських колег з АС «Фукусіма-1». Перейняти досвід, виокремити нові напрямки досліджень в цій галузі - ось мета нашого воркшопу, – ділиться враженнями від навчання студент Джаспер Ваутерс.
 
 
2 липня учасники курсу відвідують десятикілометрову зону відчуження біля ЧАЕС і м. Прип’ять. А також – за бажанням  водно-інформаційний центр (музей Води) та Національний музей «Чорнобиль». 
 
 
 
Щоб перебування голландських гостей було цікавим і різноманітним, для них була організована екскурсія Києвом та товариський футбольний матч. В останньому українська команда виявилася сильнішою, і перемогла з рахунком 6-3. 
 
 
 
Підсумком курсу за науково-практичними напрямами досліджень - вимірювання радіоактивності, вплив радіації на людину, вплив радіації на екосистеми, політика в галузі атомної енергетики, громадська думка про ядерну енергетику, видобуток урану, ядерні відходи, альтернативна енергетика, ядерна безпека та її проблеми, законодавство ядерної енергетики - стане захист результатів проведених досліджень та вручення сертифікатів.
 
Нагадаємо, що минулого тижня делегація студентів НУБіП перебувала на аналогічному навчанні в Нідерландах.
 

Юлія Рибалко,
заступник декана факультету захисту рослин,
біотехнологій та екології,

Денис Рудень,
помічник ректора
 

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook