Нові виклики підготовки фахівців з обліку і аудиту за міжнародними стандартами

6 червня 2015 року

     29 травня на базі Київського національного торговельно-економічного університету відбувся Всеукраїнських круглий стіл «Підготовка фахівців з обліку і аудиту згідно з міжнародними та національними стандартами освіти та вимогами працедавців». На заході були присутні начальник відділу університетської освіти департаменту вищої освіти Міністерства освіти і науки України А.В. Рибалко, заступник директора департаменту розвитку трудового потенціалу та корпоративної соціальної відповідальності Федерації роботодавців України А.А. Гармаш, виконавчий директор Федерації професійних бухгалтерів і аудиторів України В.Г. Легка, голова представництва АССА в Україні та країнах Прибалтики і Кавказу Н.І. Вовчук, член наглядової ради з питань оціночної діяльності при Фонді державного майна України, член президії ВГО «Асоціація фахівців оцінки» В.В. Дзюбко, представники роботодавців та вищих навчальних закладів. Наш університет представляла в. о. завідувача кафедри бухгалтерського обліку і аудиту Тетяна Камінська.

     У полі зору учасників круглого столу – розвиток професійної компетенції фахівців з обліку і аудиту в умовах інтеграції України в європейський освітній простір, сучасних потреб інформаційно-аналітичного забезпечення управління підприємством, соціальної відповідальності в програмах підготовки цих фахівців та інше.
     Невирішеними проблемами вищої освіти в Україні залишаються зменшення довіри суспільства до національної освіти, спрямованості на здобуття вищої освіти в країнах Європи. Потребує особливої уваги нормативне регулювання практичної підготовки. Крім того, відсутні механізми регулювання виконання наукових досліджень на замовлення підприємств та їх впровадження в господарську діяльність, чітка узгодженість між кваліфікаційними вимогами до фахівців та набуттям компетенції в процесі здобуття вищої освіти. Проблемним є і контроль якості освітніх послуг.

     Учасники круглого столу ухвалили ряд рішень щодо розвитку підготовки фахівців з обліку та аудиту. Перше, ініціювання на законодавчому рівні механізму регулювання для вітчизняних підприємств проходження на їх базі стажування, виробничої практики студентами, розроблення Стандарту освіти відповідно до Міжнародного стандарту освіти МФБ. Друге, активізувати співпрацю з органами державної виконавчої влади з питань узгодження Класифікатора професій з освітньо-кваліфікаційними характеристиками бакалаврів та магістрів з обліку та аудиту. Наступне, рекомендувати вищим навчальним закладам, які здійснюють підготовку фахівців з обліку і аудиту, в навчальних планах оптимізувати (збільшити) кількість часу, відведеного на практичну підготовку та правову підготовку, а в програмах дисциплін передбачити розгляд питань соціальної відповідальності бізнесу. Також потрібно запровадити практику залучення в якості рецензентів програм професійної підготовки, підручників та навчальних посібників провідних фахівців у сфері бухгалтерського обліку, аналізу, контролю, рекомендувати методичним комісія факультетів, кафедр проводити семінари-тренінги щодо запровадження в навчальний процес сучасних технологій.

     За результатами роботи круглого столу вироблено стратегію і напрями розвитку та удосконалення вищої освіти з обліку і аудиту.

Ольга Ільчак,
кафедра бухгалтерського обліку і аудиту

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook