Майбутнє України – за створенням високотехнологічних екокомплексів

19 травня 2015 року

 19 травня університет зібрав наукову спільноту майже з усіх регіонів України на IV міжнародну науково-практичну конференцію «Створення високотехнологічних екокомплексів в Україні на основі концепції збалансованого (сталого) розвитку». Учасників зібрання привітав декан факультету захисту рослин, біотехнологій та екології Микола Доля та запросив до слова ректора Станіслава Ніколаєнка

 
Станіслав Миколайович, адресувавши своє звернення викладачам, вченим, студентам та гостям, підкреслив, що наш університет є багатогалузевим та має статус дослідницького, відомий своїми здобутками, які видалися можливими завдяки потужному проферсько-викладацькому колективу. 
 
За словами очільника вишу, попри складне економічне становище і ситуацію в державі, збережено фінансування науково-дослідних робіт. Серед них виокремлені пріоритетні напрями, про які йдеться у програмі розвитку університету «Голосіївська ініціатива-2020». Це, передусім, енергозбереження та екологічне поселення. Власне сьогодні та протягом наступних декількох днів конференція обговорить проблеми і перспективи будівництва сучасного енергоефективного житла. Бо, не зважаючи на значну теоретичну розробленість цього напряму, достатнього практичного застосування він не набув. 
 
В актуальності та необхідності змін переконує і той факт, що протягом останніх двох десятиліть з карти України зникають сотні сільських населених пунктів, ще багато знаходиться на межі зникнення. А це пряма загроза аграрному сектору. Причини такої ситуації криються у відсутності робочих місць, невідповідних побутових умовах тощо. Щоб  усунути їх, агропромисловий комплекс потребує негайної перебудови і модернізації. Крім того, як зазначив ректор, сьогодні на перше місце виходить проблема питної води.  Відкритими залишаються питання, як людині організувати своє подвір’я, зробити так, щоб Україна процвітала та базувалася на економіці знань.
 
Частково вирішити означене зможе будівництво екологічних комплексів. Тому вирішено побудувати на Тихому озері експериментальне екопоселення. Схожі будівлі, споруджені з безпечних природних матеріалів, які до того ж енергоощадні, планується розміщувати і на території студмістечка університету.  Результатом проекту мають стати належні умови для життя людей. Це буде прикладом для наслідування всій Україні. Станіслав Миколайович побажав учасникам плідної наукової дискусії, невичерпної енергії та запросив гостей на День університету 29 травня.
 
Слухачів художніми виступами  вітали також танцювальні та вокальні колективи кафедри культурології. 
 
Після емоційної частини аудиторія налаштувалася слухати наукові доповіді. Спершу  проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша поділився економічними поглядами на сталий розвиток. Він наголосив, що основне завдання зараз – усвідомити, яким чином розвиватиметься АПК. Бо ні для кого не секрет, що діюча модель не працює. 
 
 
Наступна доповідь стосувалася перспектив екологічночистого та енергонезалежного будівництва. Детально про це розповів проректор Придніпровської державної академії будівництва та архітектури Микола Савицький. Він ще раз акцентував на тому, що енергетичні витрати таких будиночків будуть практично нульовими. Звести їх планується не лише під Києвом, а й неподалік Дніпропетровська. На перспективу – створення виробництва, яке продукуватиме матеріали для екобудівництва. 
 
 
Конференція продовжила свою роботу, заслуховуючи доповіді науковців і виробничників. Сподіваємося, що держава втілить в життя згенеровані підходи та ідеї, про які ми розповімо в підсумковому матеріалі.
 
Ольга Наконечна
 
Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook