Екологи НУБіП розширюють міжнародне співробітництво

16 листопада 2023 року
  Міжнародна наукова кооперація є важливим кроком в розвитку університету, в цілому, й у формуванні якісного освітнього середовища з урахуванням сучасних світових тенденцій. Це дає можливість створювати спільні робочі групи для участі у міжнародних проєктах, залучати іноземних фахівців до читання лекцій, проведення воркшопів та міжнародних конференцій. Особлива увага світової наукової спільноти зосереджена на екологічних питаннях: глобальних змінах клімату, збереженню та відтворенню природного середовища, змінам довкілля в умовах антропогенезу, тощо. Тому встановлення професійних міжнародних зв’язків відіграє важливу роль у професійній екологічній діяльності й дає можливість розширити спектр наукових напрямів співпраці (в т.ч. і в освіті).
  На запрошення доцента Марини ЛАДИКИ на кафедру екології агросфери та екологічного контролю факультету захисту рослин, біотехнологій та екології НУБіП України 10 листопада 2023 року з дружнім індивідуальним візитом завітав Францеск РОДРІГЕС (Dr. Francesc G. Rodríguez), доцент Бранденбурзького технологічного університету (Brandenburg University of Technology). Його діяльність, переважно, зосереджена на дослідженні соціальних аспектів екологічних наслідків антропогенного впливу на водні об’єкти (створення дамб і водосховищ, водних конфліктів тощо).
  Францеск РОДРІГЕС (Dr. Francesc G. Rodríguez) познайомився з колективом кафедри екології агросфери та екологічного контролю. Завідувач кафедри Олена Наумовська ознайомила гостя з головними науковими напрямками досліджень, які виконують співробітники, презентувала рукопис колективної монографії стосовно екологічних наслідків воєнних дій в Україні. Особливо його вразили результати наслідків руйнування гідротехнічної інфраструктури на прикладі затопленої долини річки Ірпінь та спустошення Каховського водосховища.
  В рамках візиту відбулася зустріч з деканом факультету захисту рослин, біотехнологій та екології Юлією Коломієць, де було обговорено перспективні напрямки співпраці, зокрема подання спільних міжнародних проєктів і публікацій результатів наукових досліджень.
  Олена Кваско, завідувач кафедри екобіотехнологій та біорізноманіття, представила наукові напрямки навчально-наукової лабораторії біотехнології та клітинної інженері, а саме процес мікроклонального розмноження рослин та перспективами використання окремих видів у відновленні довкілля.
  На завершення візиту Францеск відвідав Ботанічний сад НУБіП України. Науковця особливо вразили еко-класи, які активно використовуються під час освітнього процесу студентами та науково-педагогічними працівниками. Він відмітив, що в небагатьох европейських вузах є подібні.
  Францеск Родрігес подякував за теплий прийом і висловив свої позитивні враження щодо діяльності нашого університету. За підсумками візиту було виділено три рівні майбутньої співпраці: подання спільних грантових заявок, наукова співпраця та участь у освітній діяльності.
 
 
Олена НАУМОВСЬКА,
 завідувач кафедри екології агросфери
та екологічного контролю
 
Марина ЛАДИКА

доцент кафедри 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook