До 110-річчя видатного вченого-біохіміка Максима Гулого

9 березня 2015 року

    

  На кафедрі біохімії тварин, якості і безпеки сільськогосподарської продукції ім. акад. М.Ф. Гулого відбулося засідання, присвячене 110-річчю від дня народження визнаного українського вченого, патріарха і класика вітчизняної біохімії, академіка, Героя України Максима Федотовича Гулого (1905-2007 рр.).

  М.Ф. Гулий пройшов достойний шлях від аспіранта до директора Інституту біохімії (1972–1977 рр.), був віце-президентом АН УРСР (1957–1963 рр.), керував Біохімічним товариством та очолював редколегію «Українського біохімічного журналу».
   

     Протягом 27 років (починаючи з 1944 р.) він завідував кафедрою біохімії тварин Української сільськогосподарської академії (нині – Національний університет біоресурсів і природокористування України) і до 1982 року читав лекції.

        Творчий доробок М.Ф. Гулого складає понад 600 наукових праць, з яких 9 монографій, 36 винаходів та патентів. Ним заснована наукова школа «Регуляція метаболізму, біосинтез і біологічні властивості білків та ліпідів», із якої вийшли відомі українські вчені Д.О. Мельничук, С.В. Комісаренко, Г.Х. Мацука, М.Д. Курський та ін.

        Під його керівництвом виконано 80 кандидатських і 10 докторських дисертацій. Створено нові лiки (Карбоксилін, Намацит, Медіхронал, Мікроцид, МП-15, МП-30), які знайшли застосування у гематологічних, хірургічних та наркологічних клiнiках, а також у підвищенні продуктивності сільськогосподарських тварин.
       З 2009 року кафедра біохімії тварин, якості і безпеки сільськогосподарської продукції НУБіП України носить ім’я академіка Максима Федотовича Гулого.

     Наукові ідеї академіка М.Ф. Гулого успішно втілюються і сьогодні в життя молодшими поколіннями вчених-біохіміків інституту біохімії ім. О.В. Палладіна, кафедрою біохімії тварин, якості і безпеки сільськогосподарської продукції ім. акад. М.Ф. Гулого НУБіП України та іншими науковими установами.

Томчук В.А.,
в.о. завідувача кафедри біохімії тварин, якості і безпеки
сільськогосподарської продукції ім. акад. М.Ф. Гулого

Цвіліховський В.І.,
доцент кафедри біохімії

тварин, якості і безпеки
сільськогосподарської продукції ім. акад. М.Ф. Гулого

 

 


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook