Підготовка перспективних наукових проєктів – пріоритетне завдання діяльності координаційної ради з питань науково-технічної діяльності

17 серпня 2023 року
  16 серпня 2023 р. відбулося планове засідання координаційної ради з питань науково-технічної діяльності, на порядку денному якої обговорено важливі завдання підготовки перспективних наукових досліджень, стан використання та залучення коштів на виконання досліджень, роботи редколегій наукових університетських журналів тощо.

  Проректор з наукової роботи та інноваційної діяльності Вадим Кондратюк закцентував на основних завданнях діяльності науково-педагогічних працівників, які були висвітлені у виступах проректорів та підсумковій промові ректора університету Станіслава Ніколаєнка на засіданні вченої ради 11 серпня 2023 р. Наголошено також на збільшенні вагомості наукової роботи у структурі діяльності НПП, зважаючи на можливі зміни у нормативно-законодавчій базі країни щодо приведення обсягів педагогічного навантаження до практики країн ЄС. У такому контексті проєктна активність вчених, міжнародна наукова співпраця набувають важливого значення для формування кар’єри та соціального статусу кожного вченого.
  У доповіді начальника науково-дослідної частини Володимира Отченашка висвітлений поточний стан підготовки проєктів наукових досліджень для участі у конкурсному відборі МОН, який має бути оголошений восени. Загалом вченими підрозділів університету задекларовано підготовку 90 наукових проєктів на суму понад 90 млн. грн, що є гарним показником. Разом з тим, фактичну перевірку та рецензування у науково-дослідній частині пройшов лише 51 науковий проєкт. Жваву дискусію викликали питання якості й тематики досліджень, де головним пріоритетом визначено План відновлення України. Результатом обговорення стало рішення щодо необхідності коригування окремих проєктів досліджень та термінової підготовки комплексних міжфакультетських проєктів, спрямованих на вирішення проблеми розмінування, демографічної кризи, формування нової державної політики у повоєнний період, розвитку територій та галузей повоєнної економіки, ринку праці.
  Про стан використання та залучення коштів на виконання наукових досліджень доповідала начальник планово-фінансового відділу НДЧ Світлана Більська. За виконанням цих завдань науковцями відзначено, що ситуація має оптимістичний характер, хоч і спостерігається нерівномірність діяльності окремих підрозділів. Основні вимоги – це відповідальне ставлення до планування витрат та використання коштів, а також активізація зв’язків з бізнесом та грантової діяльності.
  Поточні завдання у формуванні чергових випусків наукових видань університету подано у виступі т.в.о. начальника відділу науково-технічної інформації Вікторії Мельник.
  Координаційна рада розглянула й інші питання: рекомендація монографій для розгляду на засіданні Вченої ради університету, авторизація експертів наукових проєктів у Національній науково-інформаційній системі, план наукових доповідей, заслуховування звітів підрозділів про стан і перспективи розвитку наукової діяльності, аналіз діяльності студентських наукових гуртків та наукових лабораторій університету.
 
Артем Антонів,

секретар координаційної ради 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook