Отримання практичних навиків та науковий пошук: практика з лісової таксації очима студентів

14 серпня 2023 року

 
     Тритижнева практика студентів другого (скороченого терміну навчання) та третього курсів спеціальності 205 «Лісове господарство» ННІ ЛіСПГ з дисципліни Лісова таксація пройшла у масивах ВП НУБіП України Боярська ЛДС. Основним завданням практики – є закріплення отриманих теоретичних знань та ознайомлення студентів з особливостями їхньої майбутньої професії. Поряд із закріпленням теоретичних знань, практика надає можливість виконувати складні лісотаксаційні вимірювання та розрахунки, а також проводити дослідження природи лісу та процесів, які в ньому відбуваються.
  
   Згідно робочої програми з навчальної практики передбачено виконання ряду лісотаксаційних робіт, а саме: таксація ростучого та зрубаного дерева, таксація насадження з рубкою та без рубки модельних дерев, виконання знімально-геодезичних робіт і т.д. Враховуючи реалії сьогодення та виробничу необхідність в обґрунтуванні обсягів формування поточного приросту у ВП Боярська ЛДС, пріоритетним напрямком роботи студентів під час проходження навчальної практики було проведення таксації кругових пробних площ з відбором зразків деревини (кернів) за допомогою вікового бура для проведення дослідження поточного об’ємного приросту. Дане дослідження передбачало з’ясування особливостей росту деревних порід, їхньої структури та оцінки потенційних обсягів деревини, які можна буде заготовити у майбутньому.
  
   

Проведення дослідження для встановлення поточного об’ємного приросту передбачало:

Закладання пробних площ. Студенти разом з викладачами кафедри таксації лісу та лісового менеджменту заклали 50 кругових пробних площ радіусом 12,62 м (500 м2) у модальних соснових деревостанах підприємства. Вибір місць розташування пробних площ на місцевості проводився з урахуванням вікової структури та відносної повноти соснових насаджень які зростають у підприємстві.
  
    Збір даних. Студенти проводили обмір дерев на пробних площах, визначали їхні таксаційні показники, такі як діаметр, висота, а також відбирали керни з модельних дерев. Використовували наступе лісотаксаційне обладнання: мірна вилка, висотоміри Trupulse, Vertex, HEC, SUUNTO, бусоль SUUNTO, віковий бур Haglof. Відібрані зразки деревини поміщалися у спеціальні планки для зберігання та транспортування у лабораторні умови. Після цього були підготовлені та відскановані для подальшого опрацювання у відповідному програмному забезпеченні.
 
    Опрацювання даних. Відібрані зразки деревини були оброблені та проаналізовані співробітниками кафедри. Розрахунки поточного об’ємного приросту здійснювалися на основі зібраних даних з пробних площ як кругових так і прямокутних.
   На основі отриманих результатів студенти разом з викладачами кафедри отримали попередні результати щодо ходу росту соснових насаджень на конкретних ділянках. Надано рекомендації щодо оптимального використання лісових ресурсів, з використанням методичного підходу, запропонованого Константином Євлампійовичем Нікітіним, який довгий час очолював кафедру таксації лісу та лісового менеджменту та вніс значний вклад у лісотаксаційну науку.
 
    Таксація насадження з метою проведення повного аналізу ходу росту у насадженнях дослідної станції передбачало наступні кроки:
Закладання прямокутних пробних площ. При виконанні даного виду робіт було проведено знімально-геодезичні роботи, а саме промір ходових ліній та ліній прив’язки з використанням бусолі SUUNTO по заздалегідь прорубаних візирах та встановлена площа пробної площі.
    Збір даних. Проведений суцільний перелік дерев за ступенями товщини та категоріями технічної придатності. Встановлено середні таксаційні показники та розмірно-якісну структуру насадження за сортиментними таблицями. Оцінка лісових ресурсів здійснювалась з використанням Лісотаксаційного довідника редакції 2021 року.
 
    Дослідження ходу росту. Для проведення повного аналізу ходу росту був здійснений відбір та звалювання модельних дерев з подальшою обробкою зразків деревини та відповідними розрахунками. Слід зазначити, що результати визначення розмірно-якісної структури насадження за сортиментними таблицями є основою для розрахунків рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів, які сплачуються до бюджетів місцевих ОТГ та загальнодержавного бюджету.
 
    Проведення досліджень під час виконання повного аналізу ходу росту дозволяє детально вивчити особливості росту та розвитку насадження протягом всього періоду його життя.
   
    Практика з Лісової таксації є невід’ємною частиною навчання студентів спеціальності "Лісове господарство". Вона допомагає закріпити отримані знання та практичні навички, необхідні для майбутньої професійної діяльності. Такі практичні заняття дозволяють студентам зрозуміти складність, важливість вивчення та збереження лісових ресурсів, а також сприяють загальному розвитку і виконанню завдань в подальшій виробничій діяльності.
 

 

Голова Сенату
студентської організації
ННІ ЛіСПГ
Шах Андрій

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook